Vochtmeting en garantie

Vochtmeting.

Je koopt bij een camperdealer een nieuwe camper. Volgens de Europese garantieregeling en het Burgerlijk wetboek moet de verkoper instaan voor een deugdelijk product. Nu eisen verkopers dat de koper jaarlijks, tegen betaling van meestal ruim € 100,00, een vochtmeting moet laten verrichten. Een dergelijke meting wordt vijf jaar lang geeist, dus extra inkomsten van om en nabij de € 500,-. De verkoper kan door deze verplichting  snel ingrijpen om grotere schade en dus een grote claim te voorkomen. Naar mijn mening zou de verkoper dan ook de vochtmeting moeten betalen of mag de verkoper dit eisen?

Preventieve vochtmeting – juridisch.

De fabrikanten van caravans of campers kunnen van hun kopers eisen dat zij elk jaar een preventieve vochtmeting uit laten voeren, in verband met de garantie op waterdichtheid.

Hoe herken ik vochtschade?

Vochtschade aan caravans of campers ontstaat wanneer gedurende een langere periode water in uw camper of caravan naar binnen komt. De kans op vochtschade is het grootste rondom dakluiken, ramen en hoeklijsten van uw caravan of camper. Het hout achter de aluminium plaat wordt dan beschadigd door het water. Dit kan zorgen voor ernstige aantastingen en verrotting van de vloer, het dak of de wanden van uw caravan of camper.

Aan de handelsgarantie mag de garantiegever wel voorwaarden verbinden. Geen preventief onderzoek dan verval van handelsgarantie, dat is rechtsgeldig. Om een beroep op de wettelijke garantie te doen moet je stellen, en bij betwisting bewijzen, dat de verkoper bij aflevering een ondeugdelijke caravan heeft afgeleverd. Een beroep op de handelsgarantie lijkt makkelijker, dus ik zou adviseren om gewoon zo’n onderzoek te laten uitvoeren. Enige alternatief is om over de kosten afspraken te maken bij de aankoop.


Share

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie