Camperclubs roepen op tot wijziging rijbewijs B.

Oproep wijzing rijbewijs B.

De NKC roept de Europese politiek op tot de verhoging van de gewichtslimiet van het B-rijbewijs van 3.500 naar 4.250 kilogram. Houders van het rijbewijs B moeten zo de mogelijkheid krijgen om voertuigen tot 4,25 ton voor privédoeleinden te besturen. Campertoerisme blijft op deze manier toegankelijk voor huidige en toekomstige generaties. Lees meer bij de NKC.

De NKC sluit zich hiermee aan bij het voorstel van de Europese belangenorganisaties ECF (European Caravan Federation) en FICC (Federation Internationale de Camping et de Caravanning). Samen vertegenwoordigen deze organisaties meer dan twee miljoen camperaars.


Huidige ontheffing

Op dit moment is er al een tijdelijke ontheffingsregeling voor elektrische bedrijfsauto’s tot 4250 kg. In het experiment mogen volledig elektrische bedrijfsauto’s die een toegestane maximummassa van meer dan 3.500 kg maar minder dan 4.250 kg hebben met rijbewijs B kunnen worden bestuurd.  Om van deze ontheffing gebruik te mogen maken moeten de bestuurders o.a. een korte opleiding van minimaal 5 uur volgen. (Zie Staatsblad 2019 – 211).

Mening Camperpunt

Naar onze mening zou, als de wet wordt aangepast, een korte praktische opleiding van enkele uren prima zijn. Veel mensen die een camper kopen hebben alleen ervaring met een personenauto, het aanleren van bijzondere verrichtingen met een groter voertuig als een camper is nu al zinvol, maar zou verplicht kunnen worden bij een dergelijke wetswijziging. Natuurlijk juichen ook wij een wijziging toe.

Daarnaast moet de camper, als dat al mogelijk is, opgewaardeerd moeten worden naar 4250 kg. Kan dat niet, dan helpt de rijbewijs aanpassing dus niet. Immers het kentekengewicht is bepalend. Ook zijn we bang dat de camperfabrikanten zwaardere campers gaan bouwen en zijn we terug bij af.

Share
Geplaatst in Geen categorie | Getagged , , , , | Een reactie plaatsen

Wallonië wordt lage emissiezone

In het zuidelijke deel van België, Wallonië wordt vanaf 2023 een ban uitgesproken over alle auto’s die hetzij geen euronorm hebben, hetzij euronorm 1 hebben. Daarna wordt de norm mettertijd structureel aangescherpt. Vanaf 2028 zijn alleen auto’s met euronorm V of VI (de huidige) nog toegelaten. U leest het hele verhaal op Auto55.be

Niet alleen in Wallonië, maar ook in andere landen en steden worden de normen steeds zwaarder.  Dit gaat dan ook steeds lastiger worden voor oudere voertuigen. Overigens vallen recreatievoertuigen niet onder het verbod.

Share
Geplaatst in Geen categorie | Getagged , , | Een reactie plaatsen

Water

Water in de camper

Heel veel discussies gaan over water in de camper zoals:

 • Kun je het water uit de tank wel of niet drinken,
 • Mag je het water in de tank laten zitten als je een poosje niet met de camper weggaat
 • Welke onderhoud moet ik plegen aan de tank, boiler en leidingen waar het water doorheen gaat?
 • Welke materialen kan ik het beste gebruiken bij vullen van de watertank?
 • Hoe vul ik hygiënisch de watertank?

Ook had ik het over Legionella in de camper met mede camperaar Jacob Bruin, die gepromoveerd is op het onderwerp Legionella, ook wel de veteranenziekte genoemd.

Alles wat met water in de camper te maken heeft vindt u op deze pagina!

SelectSelect

 

Share
Geplaatst in Geen categorie | Getagged , , , , , | Een reactie plaatsen

Spanje: vaccinatiebewijs voor herstel toerisme

Spanje wil het door de coronacrisis geteisterde toerisme weer in het zadel helpen met het invoeren van vaccinatiebewijzen voor reizigers.

Dat heeft Arturo Ortiz, de Duitse baas van het Spaanse toeristenbureau Turespaña, tegen de krant Bild verklaard. ‘Spanje streeft naar veilige internationale mobiliteit.’

Lees meer bij Travmagazine.

 

Share
Geplaatst in Geen categorie | Getagged , , , | Een reactie plaatsen

Spanje, vrij overnachten Provincie Valencia verboden.

Met ingang van 8 mei 2021 is het verboden om ‘s nachts in een camper te verblijven buiten een camping of Aire. Hiermee is het “wild” kamperen in de hele provincie niet meer toegestaan.

Bron: Onroadmagazine

 

Volgens landelijke bepalingen zou de Provincie niet bevoegd zijn om deze bepalingen vast te stellen. Volgens berichten zou het verbod weer zijn ingetrokken. Wij hebben één en ander voorgelegd aan het Spaans toeristenbureau. Zodra we bericht krijgen vermelden we dat.

Het Spaans verkeersbureau, geeft na contact met Valencia aan dat de gegevens op onze website, ook voor Valencia nog correct zijn. Zie Camperlanden.

Geplaatst in Geen categorie | Getagged , , , | Een reactie plaatsen

Proef camperplekken in gemeente Borsele duurt jaartje langer

HEINKENSZAND – Borsele verlengt de proef met camperplekken met een jaar. Het afgelopen seizoen geeft door de coronabeperkingen nog geen goed beeld van de behoefte

 

Share
Geplaatst in Geen categorie | Getagged , , , | Een reactie plaatsen

Accu en vorst

De komende dagen gaat het kouder worden en vriezen. Met dat weertype komen de meeste accu problemen voor.  De startaccu  moet voor minstens 75% geladen zijn om de motor te kunnen starten, daarbij komt dat met koud weer de accu minder capaciteit levert.

Enkele tips:

 • Zorg dat uw camper,  uit de wind parkeert, als het mogelijk is binnen.
 • Schakel accessoires zoveel mogelijk uit.
 • Als u gaat rijden bedenk dan dat korte ritjes veel van de accu vergen. Rijdt minstens 25 km.
 • Controleer regelmatig de accuspanning.
 • Zet de camper zo mogelijk aan de stroom. Bij veel campers wordt de startaccu mee opgeladen.
 • Zet een eventueel start-stopsysteem uit.

De accu van uw elektrische fiets kunt u het beste vorstvrij en opgeladen bewaren.

Meer over de accu leest u op onze website ““Dat kan Bruin niet trekken” .

Share
Geplaatst in Geen categorie | Getagged , , , , | Een reactie plaatsen

Parkeren camper.

Heel vaak krijgen we vragen over het parkeren van de camper. Op meerdere plaatsen zijn hierover bepalingen opgenomen. Natuurlijk in of krachtens de Wegenverkeerswet, maar ook in de Plaatselijke verordeningen. Wij hebben een overzicht gemaakt.

Reglement verkeersregels en verkeerstekens.

In het RVV staan natuurlijk ook een aantal verkeersregels, deze dient u eveneens op te volgen. U vindt deze in het RVV.

Verkeersbord 28H

Parkeren op een plaats die is voorzien met verkeersbord e8H is alleen bestemd voor kampeerauto’s die op het kenteken als Kampeerauto zijn aangeduid. Lees meer op Camperpunt.

Natuurlijk moet u binnen het vak parkeren en niet, zoals we nogal eens zien, dwars over de vakken.

APV Gemeente

Daarnaast is parkeren in de Algemene plaatselijke verordening (APV) geregeld. Vaak mag u maar drie dagen parkeren. Wij hebben een overzicht van alle Nederlandse gemeenten gemaakt. U vindt het overzicht hier!

Ontheffing APV

Gebruikt u uw camper ook voor woon-werkverkeer dan is het handig om een ontheffing van de APV aan te vragen. Wij hebben hier een voorbeeld voor op de website. 

Bezwaarschriften

En krijgt u ondanks alles toch een boete dan vindt u bezwaarschriften op onze website.

 

Share
Geplaatst in Geen categorie | Een reactie plaatsen

Camperplaatsen en campings met gehandicaptenvoorzieningen

Wij willen op de  website www.mobiele-recreatie.nl een lijst maken met Nederlandse campings en camperplaatsen die voorzien zijn van goede gehandicaptenvoorzieningen, in ieder geval:

 • gehandicaptendouche-toilet, alleen toegankelijk voor mensen met een beperking

 • plaatsen met stroom, minimaal 10 amp. i.v.m opladen rolstoel. scootmobiel, aangepaste fiets e.d.

 • plaatsen niet op een groot grasveld, maar dicht bij een goed verharde weg/pad.

 • Aangepaste auto bij of dicht bij het kampeermiddel.

Delen is aardig. Campings kunnen aangemeld worden via info@camperpunt.nl

Toelichting

Natuurlijk zijn er overzichten op meerdere websites, maar vaak geven deze alleen aan of er een speciale douche en/of toilet is. Mensen in een rolstoel kunnen niet te ver over gras rijden en moeten scootmobiels/ elektrische rolstoelen etc. kunnen opladen.

Share
Geplaatst in Geen categorie | Getagged , , , , | Een reactie plaatsen

Camperplaats en Portugees camperinitiatief.

Oudenbosch

Er mogen camperplaatsen gerealiseerd worden aan de Geijzestraat in Oudenbosch. De eigenaar van het perceel wil er vijftien inrichten en de gemeente ziet dit zitten. Wel moet er een procedure aangevraagd worden om dit toe te kunnen staan. Lees meer in de internetbode.

Portugal

Campertoerist meldt op twitter: Portugees initiatief: sta je #camper af om te zorgen dat mensen die op behandeling in ziekenhuis wachten dat comfortabel kunnen doen. Vrijwilligers regelen alles, inclusief reiniging en ontsmetting.

Las #autocaravanas estacionadas en hospitales albergan a pacientes que esperan horas para recibir asistencia…  https://pst.cr/BekQy

Afbeelding
Share
Geplaatst in Geen categorie | Een reactie plaatsen