Camperclubs roepen op tot wijziging rijbewijs B.

Oproep wijzing rijbewijs B.

De NKC roept de Europese politiek op tot de verhoging van de gewichtslimiet van het B-rijbewijs van 3.500 naar 4.250 kilogram. Houders van het rijbewijs B moeten zo de mogelijkheid krijgen om voertuigen tot 4,25 ton voor privédoeleinden te besturen. Campertoerisme blijft op deze manier toegankelijk voor huidige en toekomstige generaties. Lees meer bij de NKC.

De NKC sluit zich hiermee aan bij het voorstel van de Europese belangenorganisaties ECF (European Caravan Federation) en FICC (Federation Internationale de Camping et de Caravanning). Samen vertegenwoordigen deze organisaties meer dan twee miljoen camperaars.


Huidige ontheffing

Op dit moment is er al een tijdelijke ontheffingsregeling voor elektrische bedrijfsauto’s tot 4250 kg. In het experiment mogen volledig elektrische bedrijfsauto’s die een toegestane maximummassa van meer dan 3.500 kg maar minder dan 4.250 kg hebben met rijbewijs B kunnen worden bestuurd.  Om van deze ontheffing gebruik te mogen maken moeten de bestuurders o.a. een korte opleiding van minimaal 5 uur volgen. (Zie Staatsblad 2019 – 211).

Mening Camperpunt

Naar onze mening zou, als de wet wordt aangepast, een korte praktische opleiding van enkele uren prima zijn. Veel mensen die een camper kopen hebben alleen ervaring met een personenauto, het aanleren van bijzondere verrichtingen met een groter voertuig als een camper is nu al zinvol, maar zou verplicht kunnen worden bij een dergelijke wetswijziging. Natuurlijk juichen ook wij een wijziging toe.

Daarnaast moet de camper, als dat al mogelijk is, opgewaardeerd moeten worden naar 4250 kg. Kan dat niet, dan helpt de rijbewijs aanpassing dus niet. Immers het kentekengewicht is bepalend. Ook zijn we bang dat de camperfabrikanten zwaardere campers gaan bouwen en zijn we terug bij af.

Share

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie