Regelgeving rond Fiets- en Motordragers voor Campers en Auto’s met Caravan

Nieuwsbrief: Regelgeving rond Fiets- en Motordragers voor Campers en Auto’s met Caravan

Beste lezer,

In deze nieuwsbrief willen we aandacht besteden aan de regelgeving met betrekking tot fiets- en motordragers, specifiek voor campers en auto’s met caravans. Het is essentieel om op de hoogte te zijn van de wettelijke bepalingen om veilig en conform de regels op pad te gaan.

Belangrijke regelgeving (Artikel 5.18.7):

Volgens Artikel 5.18.7 van de Regeling Voertuigen geldt dat een lastdrager, zoals een fiets- of motordrager, alleen goederen mag vervoeren waarvoor deze specifiek geconstrueerd is. Een paar kernpunten:

  1. Een fietsendrager gemaakt voor 2 fietsen mag bijvoorbeeld geen 3 fietsen dragen.
  2. Een drager geconstrueerd voor fietsen mag alleen voor fietsen gebruikt worden. Hetzelfde geldt voor dragers geconstrueerd voor bromfietsen en/of motoren.

Onzekerheid rondom constructiedoel:

Een belangrijke vraag rijst: wie bepaalt het doel waarvoor een lastdrager geconstrueerd is? Mag je bijvoorbeeld een fietsendrager ombouwen tot een dragende constructie voor een koffer? Bij onduidelijkheid kan een rechter hierover uitspraak doen, vooral als er bekeuringen worden uitgedeeld.

Wettelijke definitie van een lastdrager:

Een lastdrager wordt gedefinieerd als een afneembare of uitschuifbare constructie bestemd voor het vervoer van goederen. Dit kan aan de bumper, trekhaak, dak van een voertuig, of aan de achterzijde van een aanhangwagen zijn.

Eisen voor vervoer van goederen:

Bij het vervoer van goederen aan de achterzijde van een voertuig moeten de goederen deugdelijk bevestigd zijn op een geschikte lastdrager. Deze lastdrager moet ook op een veilige manier aan het voertuig bevestigd zijn en mag niet meer dan 0,20 m buiten de zijkanten van het voertuig uitsteken.

Verlichting en kentekenplaat:

Als de verlichting en retroreflectoren van het voertuig door de lastdrager of goederen worden afgeschermd, moeten extra lichten op de lastdrager worden aangebracht. Bovendien moet de lastdrager voorzien zijn van een kentekenplaat met achterkentekenplaatverlichting als de originele kentekenplaat door de lastdrager wordt afgeschermd.

Belangrijk aandachtspunt:

Bij gebruik van een witte kentekenplaat is het verplicht om de NL landsticker toe te voegen. Deze sticker mag niet over het kenteken of het goedkeuringsmerk heen geplakt worden en moet duidelijk leesbaar zijn.

We hopen dat deze informatie je helpt om bewust en conform de regels te genieten van jouw reizen met fiets- en motordragers.

Uitgebreidere informatie op onze website

 

Share

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie