Nieuw per 1 januari 2021

Nieuw per 1 januari 2021

Per 1 januari veranderen er een aantal wettelijke bepalingen en regels. De belangrijkste voor camperaars vindt u in dit bericht. Ook geven we aandacht aan Drones die door een steeds groter aantal camperaars wordt gebruikt.

Brexit

Vannacht om 24.00 uur stapt Engeland uit de EU. Dat heeft voor een aantal zaken gevolgen. Denk aan langere grenscontroles, andere regels voor het meenemen van een huisdier.  Vanaf 1 januari 2021 mag een dierenarts in het VK de vaccinaties niet meer in het Europees dierenpaspoort zetten. Wordt uw huisdier na 1 januari in het VK gevaccineerd tegen rabiës? Dan moet uw dier met een gezondheidscertificaat naar de EU reizen. De nodige informatie vindt u op onze Engeland pagina op camperlanden.

Oldtimers niet meer APK-verplicht.

Voertuigen van 50 jaar of ouder hoeven vanaf 1 januari 2021 niet meer verplicht APK gekeurd te worden. Zo worden de lasten voor de eigenaren van deze historische voertuigen verlicht. De APK blijft wel verplicht voor oude taxi’s, ov-auto’s en ADR-voertuigen (gevaarlijke stoffen), vanwege de functie van dit type voertuigen.

Nieuwe regels voor drones en onbemande vliegtuigjes.

Er gaan nieuwe Europese regels in voor het vliegen met een drone. Niet op 1 januari, maar al een dag eerder, op 31 december. Gebruikers van een drone moeten zich voortaan registreren bij de RDW. Het registratienummer moet je op je drone zetten. Alleen drones die lichter zijn dan 250 gram en speelgoed-drones met het EU-keurmerk Speelgoed hoeven niet geregistreerd te worden.

Gebruikers van geregistreerde drones tot 25 kilo moeten zich aan de volgende regels houden: lager dan 120 meter vliegen, de drone moet altijd in zicht blijven, niet boven mensenmenigten vliegen en niet vliegen in autonome modus. Dat betekent dat je niet boven camperplaatsen en campings mag vliegen.

Vliegbewijs

Het vliegbewijs wordt verplicht voor elke piloot van een drone of onbemand luchtvaartuig met een gewicht van meer dan 250 gram. Voordat u een vliegbewijs aanvraagt, doet u eerst online theorie-examen bij een vliegschool.

Lees meer bij de RdW.

Share

Over Martin

Gepensioneerd Inspecteur van Politie en toezichthouder (privacy)wetgeving binnen een politieorganisatie. Jarenlang camperaar en initiatiefnemer en oprichter Camper Club Nederland (CCN). Getrouwd, twee gehuwde dochters en twee geweldige kleinkinderen.
Dit bericht is geplaatst in Geen categorie met de tags , , , , , . Bookmark de permalink.