Beveiliging

Diefstal van, een inbraak, overval of brand in je camper of caravan heeft een emotionele impact op degene die het overkomt. Het is dan ook goed om aandacht te besteden aan beveiliging. Op deze pagina’s gaan we in op diefstal, inbraak- en brandbeveiliging. Er wordt over beveiliging veel geschreven. Ik benader het vanuit de politiepraktijk en inbraakstatistieken. Met betrekking tot beveiliging heb ik 40 jaar politie ervaring,  volgde meerdere opleidingen op het gebied van Voorkoming Misdrijven en Preventie Coördinatie. Daarnaast studeerde ik aan de rechercheschool en werkte als o.a. als rechercheur. Tenslotte leerde ik veel uit Audits (onderzoeken) welke ik mocht verrichten bij diverse (recherche)onderdelen van de Nederlandse politie.

Voor brandbeveiliging hebben wij deskundigen op dit gebied benaderd omdat we hier zelf niet voldoende kennis van hebben.

Brandbeveiliging  vindt u hier!

Diefstal – en inbraakkans

De kans dat je camper wordt gestolen of dat er in je camper of caravan wordt ingebroken is niet voor iedere camper gelijk. Factoren zoals de waarde van de camper of caravan, de omgeving waarin hij is geparkeerd, de kwaliteit van het toegepaste hang en sluitwerk en de aanwezigheid van voor inbrekers attractieve zaken spelen een belangrijke rol. Een inbreker hoeft niet echt slim te zijn om te weten dat er in een camper of caravan altijd iets te halen is. We zijn voor langere tijd op reis en hebben natuurlijk veel zaken bij ons.

Dus de gedachte “bij ons is toch niets te halen” gaat voor een camper of caravan niet op.

Laten we daarom eens kijken waar inbrekers een hekel aan hebben. Dat zijn alle zaken die de kans om betrapt te worden bij de inbraak of bij de diefstal te vergroten, zoals geluid en licht, maar ook de tijd die nodig is om de daad te plegen.

Op deze pagina vindt u maatregelen die de kans op inbraak en diefstal van de camper kunnen verminderen. Bedenk bij iedere maatregel dat u wel weg moet kunnen rijden bij onraad en naar buiten moet kunnen bij brand e.d. dus gebruik geen kettingen of banden tussen de portierdeuren, dit is niet handig en zeker af te raden. U heeft niet altijd de tijd om de zijdeur te bereiken.

Bedenk ook dat criminelen steeds slimmer worden zonder de camper open te breken. Men maakt gebruik van het manipuleren van het motormanagementsysteem, digitale voertuigdiefstallen en het manipuleren van sloten. Hierbij kun je denken aan ‘jamming’ het verstoren van het voertuigvolsysteem en ‘Relay Attack’ waarbij met een speciaal apparaatje de sleutelgegevens worden gekopieerd, soms zelf terwijl de sleutels in huis liggen. Vanaf 1 juli 2020 is voor alle modellen met keyless entry een extra maatregel nodig om het certificaat Voertuigbeveiliging te krijgen. Ook worden via het chassisnummer wel en extra sleutel besteld. Het chassisnummer afdekken is daarom handig. (Moet bij politiecontrole wel zichtbaar gemaakt kunnen worden).

Preventieve maatregelen:

Preventie is het in relatieve of absolute zin verlagen van de kans dat er strafbare feiten plaatsvinden en het beperken van de materiële- en immateriële schade die uit strafbare feiten kunnen voortvloeien.

De inzittenden.

De goedkoopste maatregel is vaak ook de beste, kijk waar u uw camper of caravan parkeert.

Overnacht niet:

  • langs snelwegen en tolwegen;
  • tussen vrachtauto’s die het zicht op de camper/caravan ontnemen;
  • in grote steden.

Laat de camper niet alleen bij:

   • supermarkten en andere winkels met grote parkeerterreinen.

Parkeer:

 • op plaatsen waar meer campers staan en/of waar regelmatig mensen langskomen.
 • de camper (bij duisternis) bijvoorbeeld onder een lantaarnpaal. De kans op ontdekking wordt daarmee voor de inbreker aanzienlijk vergroot.
 • draai de voorwielen volledig naar rechts en zo mogelijk naar de stoeprand, zodat wegslepen veel moeilijker wordt.

Opbergen

   • Zet fietsen en andere materialen altijd binnen of minimaal vast aan de camper. Met name elektrische fietsen worden vaak gestolen.

Voorkomen van Carjacking en overvallen, klik hier!

Organisatorische maatregelen:

 • Let altijd op uw sleutels. Laat ze buitenshuis nooit onbeheerd in uw jaszak zitten. (Bijvoorbeeld in een restaurant.)
 • Heeft u een contactloze sleutel (keyless entry)? Bewaar dan uw sleutel (als u uw auto niet gebruikt) in een metalen blik of koker.
 • Laat de keyless entry via uw dealer uitzetten en gebruik de fysieke sleutel. Hiermee verkleint u het risico van een sleutelloze  camperdiefstal.
 • Sluit uw camper, ook tijdens het rijden, altijd en overal goed af.
 • Controleer altijd of uw camper ook echt op slot gaat als u dat met uw afstandsbediening doet. Het signaal kan namelijk bij het afsluiten worden verstoord.
 • Leg nooit uw sleutel als u even weggaat op (bekende) plaatsen, zoals achter het koelkastrooster, bij het chemisch toilet, op een band of in een schoen. Is het een keyles entry sleutel, dan kan de camper zo geopend worden!!!
 • Laat het kenteken in de ruiten graveren. De identiteit van uw voertuig is hierdoor moeilijker te vervalsen.
 • Beveilig uw camper met een CCV goedgekeurd beveiligingssysteem en installeer een 2e startonderbreker. Kijk op ccv.nl. Gebruik geen Chinese rommel.
 • Leg kostbaarheden uit het zicht, radio, telefoon, computer etc. Door ze zichtbaar neer te leggen nodigt u de inbreker wel heel erg uit. Gordijnen dicht is niet de oplossing, want daardoor is sociale controle onmogelijk. Bij avond ook een lichtje aan en gordijnen open is beter. Men ziet de inbreker bezig.
 • Graveer kostbare spullen met postcode en huisnummer en/of merk ze met DNA zoals wij gedaan hebben. Zie camperlanden.
 • Programmeer in de mobile telefoon het alarmnummer van de politie 1-1-2 en het nummer dat de politie gebruikt in uw vakantieland.
 • Registreer en noteer al uw belangrijke documenten, zoals rijbewijs paspoort creditcardnummers, verzekeringen, belangrijke telefoonnummers, vliegtickets, kentekenregistratie en dergelijke. Registreren kan bijvoorbeeld in een Word document met wachtwoord. Vervolgens neemt u bijv. protonmail (encrypt) account en slaat daar dit document op!  Het is niet te hopen maar … indien ik ooit eens flink bestolen wordt heb ik overal ter wereld mijn gegevens beschikbaar. Op ieder politiebureau is tegenwoordig wel een Internet aansluiting of kunt u uw mobiele internet gebruiken.
 • Honden zijn vaak een goede beveiliging, maar een hondenliefhebber laat zijn hond niet continu achter in de camper, dus leuk als hij binnen is, maar . . . . . Daarnaast worden honden ook vaak zwaar mishandelt bij inbraken. Niet altijd de juiste beveiliging dus.
 • Als u beveiliging voorzieningen in uw camper heeft zorg dan dat die ook gebruikt worden. Een extra slot of een raamalarm heeft alleen zin als de inzittenden ze ook gebruiken. Hoe vaak staan geen ramen open van campers en caravans, terwijl de inzittenden zijn fietsen, wandelen of ‘even’ bij de buren zitten.
 • Als u de camper verlaat, neem dan waardevolle spullen mee in bijvoorbeeld een rugzak. Vergeet in ieder geval niet, de auto- en de verzekeringspapieren, bankkaarten, reisdocumenten, een gsm en de nodige telefoonnummers die u in geval van diefstal of inbraak nodig heeft.
 • Heeft u betrouwbare buren, vraag dan of ze een oogje in het zeil houden.
 • Honden beveiligen redelijk goed, maar zijn niet altijd in de camper. Ook hebben we gezien dat ze in de hoek worden geslagen en zwaar gewond werden tijdens een inbraak.
 • Sluit de camper/caravan af, dus deuren, ramen en daken!

Gebruikt u de camper/caravan langere tijd niet of minder regelmatig?

 • Parkeer deze dan op een parkeerplaats of parkeergarage met camerabewaking of
 • indien mogelijk doe uw hek op slot.
 • parkeer er een eventuele tweede auto voor, of parkeer op een plaats met sociale controle.

De Camper.

foto1Natuurlijk vertegenwoordigd de camper een grote waarde. Tegen diefstal van de camper kan men een versnellingsbakslot inbouwen, wij bevelen construct versnellingsbaksloten aan. Gedegen kwaliteit. Meer over Construct Benelux leest u op deze pagina. Een aantal verzekeringsmaatschappijen verlangen een gecertificeerd versnellingsbakslot. Stelt de verzekering niet de eis van een versnellingsbakslot dan is een stuurslot een goed en veel goedkoper alternatief. Een stuurslot is van buiten af zichtbaar, een versnellingsbakslot alleen het stickertje. en wie kijkt daarnaar?

Portieren

De portierdeuren zijn vaak geen belemmering voor inbrekers. Om hier iets aan te doen kunnen we gebruik maken van opzetsloten. Deze opzetsloten bevestigen we aan het portier en zorgen daarbij dat de slotpen over het portierkozijn valt. Zet de sloten bij voorkeur op kniehoogte. Handig zijn sloten die gebruik maken van dezelfde sleutel.

Ook zijn er extra sloten met en zonder sleutel.

De categorie met sleutel is veiliger, maar weer minder veilig als er bijv. s’nachts brand uitbreekt. Ik heb zelf de extra sloten zonder sleutel en een A-B-F brandblusser voor het geval van brand in de camper.

 

De camperdeur

Onderstaande sloten zijn bedoeld als extra slot op de camper-of caravandeur.

Bij dit deurslot dient de schoot goed achter het kozijn te vallen. Het is zowel van binnen als van buiten te bedienen, dit verdient de voorkeur.

 

Bij dit slot is bediening van binnenuit niet mogelijk, hetgeen onze voorkeur dan ook niet heeft. Het kan niet gebruikt worden als je ’s nachts in de camper slaapt.

 

 

Overige luiken, kasten, deuren

Dan zijn er nog andere sloten voor diverse toepassingen.

Een andere eenvoudige en goedkope manier om te voorkomen dat voor portieren van buitenaf ongewenst geopend kunnen worden is door de portieren met elkaar te verbinden door middel van een dun staalkabeltje/ spanband of stevig koord. Je kan deze dan alleen van binnen uit verwijderen, tenzij de raamrubbers worden doorgesneden. Onzes inziens is het ernstige nadeel hiervan, dat bij een aantal campers eerst het koord of de kabel verwijderd moet worden alvorens de camper verplaatst kan worden. Als het koord of staalkabeltje snel verwijderd kan worden d.m.v. een bajonetsluiting is dit een goede oplossing.

Zie de Heosafe sloten

De dakluiken en ramen.

De dakluiken en ramen zijn zwakke punten als het om beveiliging gaat. Ze zijn lastiger te beveiligen. De handgrepen waarmee ze afgesloten worden, zijn net als de kunststof ramen erg kwetsbaar. Op onderstaande foto’s ziet u dat een kleine schroevendraaier tussen de ramen voldoende is om binnen te komen. Het handeltje breekt af. (Deze inbraak gebeurde zoals zoveel inbraken in campers bij een supermarkt).

Sinds 2015 is er een nieuwe manier van raambeveiliging uitgevonden voor de kunststof camperramen, de raamfix. Wij hebben de raamfix getest, lees er meer over op www.camperlanden.eu. Womo heeft ondertussen een andere oplossing, daar leest u hier meer over!

De beste raambeveiliging is voor ons op dit moment de ‘Security bar‘ die zowel voor camper als caravanramen te gebruiken is. De securitybar blokkeert het raam op effectieve wijze. Omdat het ook van buitenaf zichtbaar is, zal een inbreker zich tweemaal bedenken omdat het inbreken moeilijker is, langer duurt en veel lawaai zal veroorzaken. U kunt het prima combineren met de window lock. U leest meer op Camperlanden.

De oplossing is dus om te zorgen dat de luiken moeilijker bereikbaar zijn door het beklimmen van een eventueel aanwezige ladder onmogelijk te maken, Hiervoor zijn speciale voorzieningen te koop bij de camper zaken. Daarnaast kunnen zowel de ramen als dakluiken van alarmen worden voorzien. Door het plaatsen van alarmen is de ontdekkingskans voor de inbreker behoorlijk vergroot.

Startonderbreker en alarm.

Een startonderbreker en een alarm zijn naar mijn mening twee onmisbare vereisten in een camper. Afhankelijk van het soort alarm is er een mogelijkheid om het alarm volledig aan te zetten en detecteert ook de binnenruimte in de camper. Slaap u erin of blijft een huisdier achter dan kan het alarm alleen op de deuren en soms ook op de ramen gezet worden. Dergelijke systemen zijn niet goed zelf aan te brengen en vereisen vaak een certificaat voor de verzekering.

Gasalarm

Gasalarm (trigas of sopo) is handig om snel lekken in het gas-systeem van de camper te detecteren. Ook wordt het vaak aangeraden tegen overvallen met gas. Dat laatste geloof ik niet in, maar velen anderen wel. Waarom ik niet in gas of narcose overvallen geloof vindt u hier. Toch is het installeren van een dergelijk alarm zinvol omdat het ook LPG, butaan en propaangas detecteert.

Alarmsystemen /GPS systemen.

SCM alarmsystemen, Klik hier voor de diverse klassen.

GPS systemen, klik hier voor de mogelijkheden!

Nieuwe methoden van beveiliging

Een relatief nieuw fenomeen in de strijd tegen de steeds gewetenlozer opererende inbreker zijn de toepassing van actieve beveiligingsoplossingen in de vorm van misttechniek en geluidsbarrières. Mistgeneratoren worden in bedrijfsruimtes steeds vaker toegepast om waardevolle zaken te beschermen, en er bestaan nu speciaal voor mobiel gebruik mistgeneratoren op 12 Volt, en zelfs op basis van aerosol techniek, zonder meetbaar stroomverbruik. Wat je niet ziet kun je ook niet meenemen. Een andere vorm van actieve beveiliging is er in de vorm van de Inferno Sound Barbier. De Sound Barrier produceert een ondragelijk gepatenteerd patroon van geluid van 125 dB dat leidt tot een autonome reactie. Men plaatst de handen op de oren en verwijdert zich zo snel mogelijk uit de intensiteitszone. Inferno is er ook met een eigen bewegingsmelder en SMS communicator, en stuurt berichten naar 5 telefoonnummers. Inferno veroorzaakt geen gehoorschade.

SDNA

U kunt uw waardevolle apparaten en documenten voorzien van een uniek DNA profiel, lees hier meer over op Camperlanden.eu Dit maakt de artikelen onaantrekkelijk omdat verkopen lastig wordt.

Zie ook: brandbeveiliging en gasovervallen.

TIP: Voorkomen is beter dan genezen! Maar overdrijf het ook niet en speel niet de held als u inbrekers overloopt. Veel van deze tips zijn natuurlijk ook van toepassing op uw woning.

Links:

En heeft u aanvullingen mail ze ons, zodat ook anderen hiermee hun voordeel kunnen doen!

Share