Aktie APV gemeenten

Naar aanleiding van mijn briefwisseling met bijna alle Nederlandse gemeenten heeft al een aantal gemeenten mijn brief hebben beantwoord.  Van deze  gemeenten overwegen de volgende gemeenten hun APV aan te passen en/of gaan de mogelijkheid bezien om camperplaatsen aan te wijzen: Aalsmeer, Amstelveen, Almere, Ameland, Baarn, Barendrecht, Baarle-Naussau, Bodegraven – Reeuwijk, Bunnik, Buren, Burger-Odoorn, Dronten, Duiven, Geldrop-Mierlo, Halderberge,  Hof van Twente, IJsselstein, Leidschendam-Voorburg, Houten, Leusden, Lisse, Loon op Zand,  Menameradiel, Maassluis, Molenwaard, Opmeer, Oudewater, Papendrecht, Rijswijk, Sint Anthonis, Sint-Michielsgestel, Zederik, Bergambacht, Nederlek, Ouderkerk, Schoonhoven, Uithoorn, Veenendaal, Veghel, Velsen, Vist, Vlissingen, Werkendam, Westervoort, Zevenaar, Zaltbommel, Zoetermeer en Zoeterwoude. Wij houden dit natuurlijk in de gaten.

In uw mailbericht van 29 juli 2013 vraagt u ons om de Nuenense APV-bepalingen in overeenstemming te brengen met het EVRM. Wij delen u het volgende mee. In de collegevergadering van 19 november 2013 heeft het college besloten om aan de gemeenteraad voor te stellen om artikel 4:18 ‘Recreatief nachtverblijf buiten kampeerterreinen’ in de Algemene Plaatselijke Verordening aan te passen.Wijziging van dit artikel is onderdeel van het raadsvoorstel ‘APV gemeente Nuenen c.a. 2014’. Het raadsvoorstel wordt tijdens de gemeenteraadsvergadering van 19 december 2013 behandeld. Als de gemeenteraad instemt, dan treedt de APV 2014 per 1 januari 2014 in werking. Als de gemeenteraad instemt, dan heeft het college het parkeerterrein aan de Pastoorsmast (het perceel kadastraal bekend sectie C, nr. 4166 / Sportpark Oude Landen) aangewezen als locatie voor het innemen van een recreatief nachtverblijf buiten een kampeerterrein. Als de gemeenteraad een ander besluit neemt dan voorgesteld door het college, dan neem ik contact met u op.

In Zevenaar worden camperplaatsen aangelegd op de parkeerplaats naast het Musiater in het centrum van Zevenaar.

De gemeente Dronten heeft n.a.v. de mailwisseling 5 camperplaatsen aangelegd.

De gemeente Beesel is bezig met het creëren van camperplaatsen binnen haar kernen. De gemeente Zevenaar heeft het voornemen de parkeerplaats naast het Musiatheater aan te wijzen, de gemeente duiven de parkeerplaats bij het zwembad de Waay.

De gemeente Delfzijl, gaat de camperplaatsen het aantal camperplaatsen uitbreiden. Op 1 oktober 2013 is besloten om het aantal plaatsen versneld uit te breiden en te voorzien van voorzieningen als elektriciteitspalen, waterkraan en een vuilwaterput. Daarnaast zullen ook in Termunterzijl en Hoogwatum (bij Bierum) een aantal officiële camperplaatsen worden ingericht.

De ANWB kijkt of het in de prioriteiten van 2014 past om mijn actie te ondersteunen.  Een opsteker dat deze vereniging mogelijk mee gaat werken.

De meeste gemeenten geven aan op verzoek ontheffing te verlenen en dit slechts kunnen weigeren in het belang van:

  1. de openbare orde;
  2. het voorkomen of beperken van overlast;
  3. de verkeersveiligheid of de veiligheid van personen of goederen;
  4. de bescherming van de natuur of het landschap.

Wanneer u dus in een bepaalde gemeente wilt overnachten is het aanvragen van een ontheffing mogelijk.

Gelukkig zijn er natuurlijk ook gemeenten die wel aan de bepalingen voldoen en camperplaatsen hebben aangewezen, een volledig overzicht vindt u op www.camperpunt.nl

Ook de Provinciale Zeeuwse Courant heeft aandacht besteed aan mijn briefwisseling met de gemeenten.

De Camperverenigingen doen jammer genoeg niet mee aan deze actie. Daar zijn ze natuurlijk vrij in, maar als ze campervriendelijkheid in hun doelstellingen hebben staan is dat naar mijn mening wel heel erg vreemd.

Het is toch eigenlijk te gek voor woorden, dat heel veel juristen en een aantal gemeenten aangeven dat mijn conclusie juist is, maar om het echt gelijk te krijgen je moet procederen, waarschijnlijk tot het Europese hof toe. De stelling “Tussen gelijk hebben en gelijk krijgen ligt een weg vol juristen” blijkt ook hier weer.

Share

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie