Volle camperplaatsen

Volle camperplaatsen

Een camperaar schreef ons we zijn half sept van huis gegaan en zie onderweg heel drukke camperplaatsen, vol of bijna vol!! Dit in Nederland, maar ook in Duitsland, Italië en dat in oktober. Hoe moet dit in het hoogseizoen?

Door de forse toename van het aantal campers is de verhouding tussen het aantal campers en het aantal camperplaatsen volledig uit de hand gelopen. In dit stukje wil ik even kijken naar de Nederlandse situatie. Volgens de European Caravan Federation zijn er eind 2018 in Europa 2.008.487 campers in Europa, waarvan 118753 in Nederland. In 2019 zijn er nog een groot aantal bijgekomen.

Campers zijn bedoeld om rond te trekken, overdag leuke dingen te doen en ’s avonds een plaatsje zoeken om te overnachten. Zeker in het zomerseizoen is dat al onmogelijk geworden, je moet reserveren en ook dat is vaak al niet mogelijk omdat alles vol is. Zoek je dan een overnachtingsplaatsje buiten de aangewezen camperplaatsen of campings wordt je ’s nachts gewekt door de politie of BOA en krijg je een bekeuring. Je verwijzen naar een plaats waar je wel mag overnachten is er niet bij, die zijn immers vol. Bekeuren moet naar onze mening een doel hebben en tevens moet men de overtreding doen ophouden. Een redelijk doel is er naar onze mening niet bij, men verplaatst het probleem naar elders. De overtreding blijft dan ook bestaan.

In veel opleidingen leerde ik je stelt een doel en kijkt dan hoe je dit bereiken kunt. Stel de gemeente wil het “wild camperen” doen ophouden. Kennelijk bedachten gemeenten dat bekeuren het middel was om het doel te bereiken. Maar na ongeveer 40 jaar bekeuren is het doel niet bereikt. Dan zou je toch verwachten dat men gaat evalueren en gaat kijken hoe men wel het doel kan bereiken. Naar mijn mening kan dit maar op twee manieren n.l.

  1. campers verbieden in Nederland (Dom idee, maar je bereikt het doel) of
  2. meer camperplaatsen.

Punt 2 lijkt dan ook de enige oplossing, wat tevens een aantal gunstige effecten heeft t.w.

  • men hoeft geen politie/boa in te zetten voor zinloos bekeuren
  • campers gaan ’s nachts niet onnodig rijden om een niet te vinden overnachtingsplaats te vinden (slecht voor het milieu)
  • de middenstand/horeca krijgt meer klanten
  • camperaars vinden Nederland steeds leuker worden.

EN

De gemeenten bereiken het doel, wild camperen voorkomen.

Alleen winnaars toch. Nu nog gemeenteraadsleden die verder kijken en denken dan hun neus lang is.

 

 

Share

Vergelijkbare berichten