Met B rijbewijs een 125 cc motor rijden in Spanje, België of Griekenland

Met B rijbewijs een 125 cc motor rijden in Spanje, België of Griekenland.

Heel vaak is er discussie of je met een Nederlands B(E) rijbewijs in landen als Spanje, België of Griekenland een lichte motor tot 125 cc mag besturen. De discussie begrijpen we wel, maar de wetgeving is erg duidelijk. DAT MAG NIET, als het motorrijbewijs niet op het rijbewijs is vermeld.

Dus ook iemand uit België mag dat niet in Spanje of Nederland als hij geen motorrijbewijs heeft. Dit is geregeld in de EG richtlijn rijbewijzen.

De richtlijn zegt in artikel 2 dat men elkaars rijbewijzen erkent. In artikelt 4 onder 4 b regelt de bevoegdheid voor de rijbewijs categorie B. Maar het belangrijkste over dit punt staat in artikel artikel 6 onder 3 van de EG richtlijn. Daar is bepaald dat categorie B ook voor de cat A1 motorfietsen mag gelden maar dat deze bevoegdheid uitsluitend voor het eigen grondgebied geldt en dat daarom deze bevoegdheid niet op het rijbewijs wordt vermeld.

Dus staat het niet op uw rijbewijs dan mag u in Spanje, België of welk land dan ook NIET met lichte motor rijden. Een bekeuring is tot daar aan toe, maar u rijdt dan zonder rijbewijs en bent dus niet verzekerd.

Lees het hele verhaal hier!

Share

Vergelijkbare berichten