Hollands Kroon wijzigt APV

HOLLANDS KROON – Wie met een camper wil recreëren in Hollands Kroon, mag dat vanaf nu alleen nog doen op daarvoor aangewezen plaatsen. Het college van Hollands Kroon heeft de APV hiervoor aangepast.


Zowel Peter van de website “Het Hurktoilet” als Camperpunt hebben de gemeenteraadsleden aangeschreven omdat één en ander in hun vergadering van 28 januari a.s. wordt behandeld. Wij hebben aangegeven dat de gemeente een voorbeeld is voor veel andere gemeenten.

Wij hebben onder andere aangegeven dat parkeren iets anders is dan kamperen.  Kamperen spreken we over als tafels en stoelen buiten staan e.d. Hier is geen sprake van, parkeren is gewoon een gemeentelijke taak.

In 2018 verzocht ik de gemeente Hollands Kroon om aan te geven of het parkeren en overnachten tot overlast had geleid. Dit bleek niet zo te zijn, de reactie van uw gemeente kunt u hier lezen https://camperpunt.nl/recreatief-nachtverblijf-in-gemeentelijke-apvs-onnodig/. Om een (volledig) verbod op te nemen moet dit aan een aantal wettelijke vereisten voldoen, zo moeten de verboden aan de eisen van proportionaliteit en subsidiariteit voldoen. De besluiten mogen niet onevenredig zijn tot het te dienen doel. De gemeenteraden moeten daarbij rekening houden met de belangen van de camperbezitter. Nu er geen overlast wordt geconstateerd wordt, lijken de voorgestelde bepalingen in de APV in strijd met wettelijke bepalingen. Die vraag kun je juridisch ook heel principieel maken. De gemeente heeft op economisch gebied geen verordenende bevoegdheden, terwijl dat nu juist het argument is om het verbod weer in te voeren. Hoe sterk staat
de gemeente bij de rechter, als een handhaver een bekeuring uitgedeeld heeft? De gemeente mag geen valse concurrent van particulieren worden, dat is wel helder. Maar dan moet het om een identiek product gaan. Waarom mag een gemeente parkeerplaatsen exploiteren, terwijl je dat ook aan zou kunnen besteden bij commerciële bedrijven? Vanuit het oogpunt van openbaar belang: waarom krijgen commerciële partijen de voorkeur,
terwijl een gemeente iets misschien wel beter zelf zou kunnen?

 

Share

Over Martin

Gepensioneerd Inspecteur van Politie en toezichthouder (privacy)wetgeving binnen een politieorganisatie. Jarenlang camperaar en initiatiefnemer en oprichter Camper Club Nederland (CCN). Getrouwd, twee gehuwde dochters en twee geweldige kleinkinderen.
Dit bericht is geplaatst in Geen categorie met de tags , , , . Bookmark de permalink.