Handige weetjes.

Zo nu en dan komen we handige zaken tegen om problemen op te lossen of om zelf te maken. Doe er uw voordeel mee.

Afvoer

 • Water van 100 graden door de afvoer kan ervoor zorgen dat de afvoer gaat lekken. Laat kokend water even iets afkoelen voor u het door de afvoer laat  lopen.

Alkooftrapje

 • Het trapje is niet lekker aan je voeten. Je kunt het bekleden met isolatiemateriaal, dan voelt het beter aan.

Australisch koelen

 • Zo makkelijk.
  Deur en ramen dicht. Bovenluik open maar geblindeerd.
  Maak 2 goede badhandoeken nat, maar drupvrij.
  Span een lijn door de camper.
  Hang vochtige handdoeken aan lijn.
  Als de handdoeken drogen, weer bevochtigen.
  Water in handdoek verdampt. Verdamping neemt warmte op.
  Koeling is gauw 3 tot 5 graden.
  Dit hebben camperaars geleerd van Australiërs tijdens hun zwerven door Centraal Australië bij temperaturen van 42°

Autowassen

 • Spoel de auto na het wassen af met enkele gieters regenwater u hoeft dan niet meer te zemen of droog te wrijven want de lak droogt zonder strepen op

Banden

 • Borstel uw camperbanden na een wasbeurt in met Cola. Werk hetzelfde als die peper dure middeltjes uit de shop.

Broodjes

Bumper

 • De bumper gaat weer glimmen als u hem inwrijft met zonnebloemolie. Zwarte spiegels e.d. even inspuiten met WD40 en oppoetsen en ze zijn weer mooi zwart. Heeft u dat niet dan kan het ook met siliconenspray, schoensmeer of lijnolie.

Chemisch toilet

 • Een putdekselhaak, handig om sommige rioolputten te openen om het chemisch toilet te legen. (In Nederland is het openen van rioolputten niet toegestaan).
 • Naast deze haak hebben we ook een selfmade constructie voor putdeksels waar twee haken voor noodzakelijk zijn. We verbinden twee haken met een touwtje, even samenknijpen en het werkt. Onze verbeterde uitvoering heeft in het midden ook nog een stukje pvc pijp als handvat.

P1050291

P1050290

 

 

 

 

 • Om de paar dagen spuit ik een klein beetje gel superontkalker op het watermondje van het Thetford toilet, dit voorkomt dan er kalk aanslag op en in de aansluiting komt. Ook als de sluitplaat van het toilet wit wordt doet een klein beetje gel wonderen. Ook na het legen even de met kalk aangeslagen delen even inspuiten doet wonderen. Zelf spuit ik de rubbers van de cassette ook even in met siliconenspray zodat alles soepel en goed blijft werken.
 • Om de toiletcassette proper te houden kan je wat “zwarte lijnolie” (gebruikt om de vloer te reinigen) van de Aldi in de cassette doen (één koffielepel) en een koffielepel wasverzachter (voor de geur) en de cassette blijft proper, gelijk nieuw.
 • In plaats van toiletvloeistof  kunt u in noodgevallen ook
   • wasverzachter (twee dopjes per toiletvulling) of
   • een borrelglaasje azijn met een scheutje afwasmiddel of
   • Biotex gebruiken.

Bedenk dat langdurig gebruik slecht is voor de rubbers en onderdelen van de casette.

Dak VW-bus openen

 • Van een alleen staande dame ontvingen we deze tip. Omdat ik als vrouw alleen problemen had met het openen van het dak van mijn VW bus (uit 1992) heb ik bij de Aldi een elektrische krik gekocht (werkt op de sigarettenaansteker). Terwijl de krik de voorkant optilt heb ik de handen vrij om de stangen van het dak naar voren te duwen om alles te zekeren.

Diesel in de watertank

E-Mail

 • Vaak kun je via outlook in het buitenland wel mail ontvangen, maar niet verzenden. In het buitenland moet je altijd als SMTP server de naam opgeven van de provider wie jouw internet verbinding regelt, dus in Frankrijk is dit b.v.
  smtp.orange.fr Dus je moet de naam van de provider weten. De pop3 naam moet de naam zijn bij jouw mail binnenkomt. Handiger is om gebruik te maken van webmail van je eigen provider of een e-mail adres aan te maken bij Gmail of Hotmail. Het beste maak je zo’n adres thuis aan en laat dan al je mail doorsturen naar dat nieuwe adres.

Franse tolpoorten

Frans tolpoorten te hoog of door de aanhanger/caravan te ver weg. Gebruik een vleestang als je niet bij het kaartje kunt bij de Franse tolpoorten

Gasdrukregelaar

 • De rubber ring van de camping gasdrukregelaar droogt uit en vertoont dan scheurtjes. Levensgevaarlijk. Oplossing- ruil de ring met die om de dop van de gasles en u kunt weer vooruit. De fabrikant monteert dan een nieuwe op de dop.

Gat in formicatafelblad

 • Twee-componenten transparante lijm mengen in een hoeveelheid groot genoeg om het gaatje te vullen. Vervolgens hiermee het gaatje opvullen tot het net boven het oppervlak van de tafel uitkomt. Een stukje transparante cellotape (plakband) er overheen, aandrukken en goed laten uitharden. 20150515_174916Plakband eraf en je bent klaar. Eventueel nog wat opschuren met fijn vochtig schuurpapier of camperdealers beschikken vaak over een speciale hars om het gaatje op te vullen. Een andere methode is om het vol te spuiten met een lijmpistool, daarna met een warm stanleymesje afsnijden.

Geld

 • Zorg dat u in de camper altijd kleingeld heeft leg een portemonneetje of potje aan met € 0,10 € 0,50, € 1,- en € 2,- euromunten. U zult zien hoeveel gemak u daarvan heeft.

Glazen veilig vervoeren

 • glazenMaak een kistje, waarin u stukjes bezemsteel zet, waar overheen stukjes van isolatiemateriaal voor buizen.

Om de (plastic  of glazen) glazen op voet te fixeren kan je dit oplossen met plastic hoeklatjes. Eén met dubbele gleuf (zoals de achterkant van de kleerkasten ineen worden gezet) en één of twee met enkele gleuf. Op maat zagen (ca 1,5 cm korter om het in- en uitschuiven te vergemakkelijken ) met ijzerzaag, vastzetten met dubbelzijdige plakband.  Maat van de breedte van de glazen afpassen en vastkleven. Glazen kunnen niet meer omvallen of kapot gaan. De glazen schuiven er mooi in en uit.

 • Dit kan ook door een lege plastic zak uit het 3 liter wijnpack op te blazen en de kastjes mee opvullen.
 • Muffinhouders (action), hier kunt u de glazen op plaatsen.

 

 

 • Kunststof (siloconen) cupcakevorm kopen opvullen met keukenpapier , omgekeerd in kastje plaatsen , glazen omgekeerd erop zetten .
 • In kratjes e.d.

Gras

Als je terugkomt van een paar weken camperen, is het gazon vaak lang gras dat ook nog wat vochtig is. Als je dan gaat maaien met de elektrische grasmaaier stroopt de boel erg op en blijf je bezig met het ding schoonmaken. Dit is te voorkomen door eerst de binnenkant van de maaier schoon en droog te maken en hem dan in te spuiten met siliconenspray, dan kun je zelf kletsnat gras probleemloos maaien omdat het dan niet vast blijft zitten.

Haring

 • Bij harde ondergrond de plek waar de haring moet komen goed nat maken. Even wachten en daarna de haring er in slaan, zit dan muurvast. Bij het loshalen de volgorde omkeren.

Hars

Heeft u hars op de lak van uw camper? Gebruik dan ruitensproeier antivries. Het beste is om het product op een badstof handdoek doen en zacht masseren. Daarna de auto (laten) wassen en het betreffende stuk in de was zetten klaar.

Hoezen voor de banken en voorstoelen

 • Goedkoop en wasbaar. Hiervoor kunt u hoeslakens voor kinderbedjes gebruiken van Ikea.

Hond

DSC02506Als je hond iets moeilijker kan instappen is het verlengen van de opstap vaak handig. Hier een voorbeeld van iemand die het bij de opstap van zijn Hymer had gemaakt.

Een loopplank is natuurlijk ook een prima mogelijkheid.

Insecten verwijderen

 • De voorruit van je auto is dikwijls niet goed zuiver te maken vanwege de aangekleefde dode insecten. Je neemt een plastieken gaasnetje (waarin sinaasappels of dergelijke verpakt waren) en wikkel dit rond je spons. Als je hiermee poetst – uiteraard gedrenkt in autoshampoo – heb je een beter resultaat en alle dode vliegjes zijn in een wip van de voorruit verdwenen!
 • Om insecten te verwijderen kan je ook een gebruikte (korte) nylonkous gebruiken. Sponsje er in steken, dichtbinden en klaar. Werkt prima en is goedkoop.

Kabeltjes

 • Je kunt kabels voor de telefoon, de navi en andere zaken die gauw een voor rommeltje zorgen als er een paar zijn aangesloten in het dashboard, heel gemakkelijk inkorten door er een spiraal van te maken.  In bijgaand videootje is het te zien. https://www.youtube.com/watch?v=XCdQHamb5dk

Kamperen in je woongemeente

 • In je woongemeente hoef je geen toeristenbelasting te betalen. Artikel 224 Gemeentewet: “Ter zake van het houden van verblijf binnen de gemeente door personen die niet als ingezetene met een adres in de gemeente in de basisregistratie personen zijn ingeschreven, kan een toeristenbelasting  worden geheven”.

Keggen

Handig zelf te maken en zo vergeet u niet dat de keggen onder de wielen liggen.

 

Kledinghaakjes

Vaak zijn er te weinig kledinghaakjes in doucheruimtes op camperplaatsen of campings. Twee extra haakjes in je badtas zijn dan handig.

Kleine beschadigingen

 • Heb je bij kleine beschadigingen er wel eens aan gedacht om het met een viltstift bij te werken? In de meeste gevallen altijd een succes. Ook handig bij een klein bleekvlekje op b.v. je zwarte broek.

Klemmen

 • marktklem

Klemmen: Neem een stuk of 10 marktklemmen mee. Hiermee kun je badlakens e.d  aan de luifel hangen. Je hebt dan gelijk meer schaduw. Ook kun je de klemmen gebruiken om op de openklappende ramen een handdoek te klemmen.

Koelkast

 • Zomers koelt de koelkast niet altijd even goed, zet dan de thermostaat van de koelkast wat lager, dat helpt vaak voldoende. Ook is de stroom op camperplaatsen/campings geen 230V, zeker als het druk is. Pas op de koelkast kan niet tegen een te lage spanning. Zet uw koelkast in die gevallen op gas.
 • Om de ruimte in uw koelkast/vriezer optimaal te gebruiken, kunt u zaken invriezen in “zip” zakjes. Nadat u ze gevuld hebt, zo plat mogelijk maken en de lucht eruit halen. Als u deze stapelt in uw vriezer kan er veel meer in. Zorg wel dat het zakje droog is, zodat ze niet aan elkaar vriezen.

Krassen

 • Krassen op de camper of auto, verwijder deze met WD40, zie filmpje.

Lekke band

 • Een lekke band inspuiten met een spuitbus heeft als gevolg dat de band als verloren moet worden beschouwd daar de band niet meer te repareren is en sterker nog de band moet door de aanwezigheid van de ingespoten vloeistof op een speciale manier worden afgevoerd en vernietigd.

LPG aansluiting

 • DSC02700U kunt uw LPG aansluiting stofvrij houden met een 1/2 ” afsluitdop van een CV radiator. Deze zijn in veel doe het zelf zaken te koop. Zelf gebruiken we zo’n dop al enkele jaren naar volle tevredenheid.

 

LPG tanken

 • LPG tanken: draai de gasflessen altijd dicht bij het tanken van LPG, zorg dat de gasverbruikers uitstaan.

Luifel

 • De luifel van de camper of caravan automatisch uitdraaien. Maak aan de draaistok een tapeind en gebruik een goede accu boormachine. In en uit draaien gaat dan simpel elektrisch.

Muggen en vliegen weren

Dit is gemaakt van netten die vrachtwagens gebruiken tegen het vallen van de lading en beschermd tegen muggen. Kan ook gebruikt worden als de ramen open zijn.

NL sticker

 • Lichtere aanhangwagen (minder dan 750 kg), hebben een witte kentekenplaat zonder nl aanduiding. Op die aanhangwagens is de NL sticker verplicht. Ook moet een dergelijke sticker op motor- of fietsdragers achterop de camper die voorzien zijn van een witte kentekenplaat.

Raam, krassen op

 • Krassen op caravan en camper ramen kunt u grotendeels voorkomen door ze te omwikkelen met huishoud- of magnetronfolie. Zitten er al krassen op dan kunt u met koperpoets (brasso), pindakaas of tandpasta de krassen verwijderen. Het beste systeem is naar de brillenwinkel gaan en polijstpoeder/-pasta kopen. Je hebt er voor glas en voor kunststof. Ook zilverpoets van de Hema kan i.p.v. koperpoets voor het verwijderen van krassen in een caravan raam gebruikt worden. Zet de ramen daarna in de nano of andere vaste was, de beschermlaag is immers weggepoetst.

Ramen beslaan

 • Met een Windows Vac van Kärcher kunt u snel en handig beslagen ruiten in de camper schoonmaken. Natuurlijk kunt u het ook voor andere zaken gebruiken.
 • Je voorkomt het beslaan van de camperruit/motorhelm door deze af te nemen met een huishouddoekje met een paar druppels afwasmiddel (onverdund).

Reservewiel ophanging

Ieder jaar een keer je wiel laten zakken en weer opdraaien. De pechhulpverlening komt vaak tegen dat de kabels vastgeroest zitten.

Soep of vlees trekken

2013-01-05 13.09.21

Omdat je zuinig op je gas wil zijn, kun je bijv. soep en stoofvlees laten trekken op enkele theelichtjes, deze branden ongeveer 3 uur, sommigen 6 uur, dus net lang genoeg. Een snelkookpan is natuurlijk ook een perfecte oplossing.

 

Tanken

Aan welke kant zit de tankdop? Veel auto’s zijn uitgerust met een klein pijltje naast de brandstofmeter. Deze wijst naar de kant van de tankdop. Staat er op het dashboard van uw wagen het symbool van een benzinepomp met de slang rechts? Dan zit uw benzinedop meestal ook rechts.

Tear-Aid en Tye-Aid

tyeaid005Met Tye-Aid kun je snel en zaken binden en bundelen. Het kan tegen vocht dus is voor veel toepassingen te gebruiken. Het lijkt sterk op klitteband, maar als je het eenmaal gebruikt merkt je dat het veel sterker is, niet rafelt of pluist. Het is vele malen te gebruiken. De sterkte kan aangepast worden door de overlapping aan te passen, deze moet minimaal 3 cm zijn. Het behoort inmiddels, samen met Tear-Aid tot de vaste uitrusting van de camper.

 • Tear-Aid: Voor reparatie van bijna alle scheuren en gaten kunt u Tear-Aid gebruiken. Dit is een uniek transparant reparatiemiddel waarmee u scheuren en gaten in praktisch alle materialen eenvoudig dicht.

Teer

 • Teer op de camper. Gebruik hiervoor gewone tafelmargarine. Wrijf het teer met wat margarine in en haal het met een doekje weg. Het teer verdwijnt als sneeuw voor de zon.

Tentdoek

Verkeerslichten beter zien

Vocht

 • In de periode dat de camper niet gebruikt wordt, kunt u een of twee afwasbakken gevuld met kattengrit in de camper zetten. Dit voorkomt vochtproblemen. Nadien kunnen ze voor de kat gebruikt worden of drogen en de volgende keer weer opnieuw gebruikt worden. Ook kun je strooizout in een emmergebruiken, dit kun je (gratis) halen bij de opslagloodsen van strooizout. Ook kattegrit mengen met waspoeder werkt super, en camper blijft fris ruiken! Je kunt het na de winter drogen en ieder jaar gebruiken, veel goedkoper dan die dure vochtvreters!

Vriezer

DSC02261

Om de ruimte in uw vriezer/koelkast optimaal te gebruiken, kunt u zaken invriezen in “zip” zakjes. Nadat u ze gevuld hebt, zo plat mogelijk maken en de lucht eruit halen. Als u deze stapelt in uw vriezer kan er veel meer in. Zorg wel dat het zakje droog is, zodat ze niet aan elkaar vriezen.

 

Vuile handen

 • Als je vieze vette smeerhanden hebt na werken aan de motor, kun je die goed wassen met afwasmiddel en koffiedik (koffiepads open maken). Beter voor het milieu en je handen dan agressieve middelen uit de winkel.

Wassen en drogen.

Wassen en drogen zonder wasmachine, zie onze speciale pagina Wassen.

Water vullen

 • watervuldop

  Een watervuldop is handig bij het vullen, als je er een stukje slang aan doet, lekt hij minder, zeker als er een bocht achter de vulopening zit. Wij gebruiken deze in samenhang met een spiraalslang van gardena, zodat de slag boven de grond hangt. (Stuk hygiëne omdat er vaak erg veel vuil op de grond ligt).

 • Water vullen met een gieter of fles. Velen gebruiken daarvoor een pvc knietje of gieter, maar dit is ook heel handig. Het bovenstuk is een vergaarbak met overloop van pvc. Indien nodig kan het ook met zuignappen aan de camper gezet worden. Op de laatste foto een zuignap, die eenvoudig aan de camper kan worden bevestigd en waar de trechter aan vast wordt gezet.

Zonwering

 • Met de zomer (voor langere tijd) in een warm land zoals zuid Portugal? Maak dan thuis vast buitenzonwering voor de ramen. Naai verduisteringsdoek op een stevige basis zodat je deze als een jas over je raam kunt trekken. De ramen kunnen open en zorgen voor ventilatie, terwijl de zon buiten blijft. Het scheelt minimaal 5 graden.

Hebt u nog handige zaken dan horen we die graag via een mailtje naar info@camperpunt.nl

Share