Overlast van beestjes/insekten

Onderweg heb je soms last van ongedierte of insekten in de camper. Op camperplaatsen komen vliegen en een enkele keer zelf ratten voor. Gooi dus nooit afval buiten, ook niet een afwasteil buiten leeggooien, hier zitten altijd voedsel resten in. U heeft een vuilwatertank!!! Voorkomen is beter dan genezen!

Wat kunt u beestjes en insekten kunt doen of hoe voorkom je overlast leest u hier!

Eerste hulp bij insectenbeet.

 • Gebruik dan een pincet of vingernagel om de angel uit de huid te halen.
 • Koel de plaats van de insectensteek af met ijs om zwelling, jeuk en pijn te beperken. Een jeukwerende lotion of zalf kan ook helpen.
 • Ga naar een huisarts als de steekplaats erg dik wordt.
 • Ga direct naar een huisarts of ziekenhuis indien het slachtoffer in de mond of keel is gestoken. Laat evt. op een ijsblokje (of waterijsje) zuigen om de zwelling tegen te gaan.

Kakkerlakken

Je kunt kakkerlakken vangen door ’s nachts een vochtige dweil op de vloer te leggen. De beestjes kruipen eronder, klaar om de volgende ochtend opgeveegd te worden. Je kunt ze dan doodtrappen en in een dichtgebonden plasticzakje weggooien.

Marters

Marters: Steenmarters en andere knaagdieren zijn gek op de electrischiteitskabels van auto’s en camper. Een oude wc-blokhouder gevuld met mottenballen onder de motorkap helpt. Ook zou het helpen de leidingen in te smeren met Tobasco. Ook wordt vaak het advies gegeven om gaas onder de motor te spannen of te leggen. Thuis is dat mogelijk een oplossing maar voor onderweg?

Mieren

Een mier maakt een spoor met geurstof zodra een miertje voedsel heeft gevonden. Dit spoor wordt gevolgd door de hele kolonie en die komen dus allemaal in je camper terecht. Je kunt de insecten op het verkeerde been zetten door het spoor te doorbreken.

 • Last van mieren, Strooi bakpoeder op de gangen van het mierennest, de mieren nemen het mee in het nest en eten ervan, ze sterven.
 • strooi wat kaneel rond de wielen van de camper.
 • Leg een zakje muntthee of komkommerschijfjes op het spoor.
 • Ook werken talkpoeder, uienpoeder, knoflookpoeder of koffiedik.
 • boen het spoor met zeep.
 • koffiedik helpt ook tegen mieren.
 • Krijt en babypoeder bevatten talkpoeder. Dit is een natuurlijk middel tegen mieren.

Muggenbeet

 • Gebruik een icepack, dit zorgt voor minder pijn en minder jeuk.
 • Honing /azijn /baslicum /citroensap hebben elk een verzachtende werking als je dit op de plaats van de beet smeert.
 • Ga niet krabben, je kan beter slaan op de plek van de beet
 • Gebruik een bananenschil om vocht weg te nemen uit de beet
 • Gebruik een koud theezakje, hiermee wordt de zwelling namelijk minder.

Muizen

Het omgaan met muizenoverlast in een camper vereist een combinatie van preventieve maatregelen en actief beheer. Hier zijn enkele stappen die je kunt nemen:

 1. Sluit openingen af: Controleer je camper op mogelijke openingen waar muizen kunnen binnendringen, zoals kieren, gaten of openingen rondom leidingen en kabels. Dicht deze openingen indien mogelijk af met materialen zoals staalwol, gaas of kit.
 2. Bewaar voedsel veilig: Zorg ervoor dat voedsel goed is afgesloten in luchtdichte containers van stevig materiaal. Vermijd het achterlaten van voedselresten of vuilnis in de camper.
 3. Houd het schoon: Houd je camper schoon en opgeruimd. Verwijder regelmatig kruimels, morsingen en ander afval dat muizen zou kunnen aantrekken.
 4. Gebruik muizenvallen: Plaats muizenvallen op strategische locaties in de camper, vooral in gebieden waar je activiteit van muizen hebt opgemerkt. Kies voor verschillende soorten vallen, zoals klassieke snap-traps of meer humane varianten zoals levende vallen.
 5. Chloor of muntolie: Daarnaast hebben muizen een hekel aan chloor en muntolie. Deze gebruiken waar de muizen binnenkomen
 6. Gebruik muizenafweermiddelen: Overweeg het gebruik van muizenafweermiddelen zoals ultrasone apparaten die geluidsgolven uitzenden die muizen verjagen. Er zijn ook geurmiddelen en sprays op de markt die muizen kunnen ontmoedigen.
 7. Inspecteer regelmatig: Blijf je camper regelmatig inspecteren op tekenen van muizenactiviteit, zoals uitwerpselen, knaagsporen of nesten. Dit stelt je in staat om snel actie te ondernemen als er een probleem optreedt.
 8. Professionele hulp: Als de muizenoverlast aanhoudt ondanks je inspanningen, overweeg dan om professionele ongediertebestrijding in te schakelen. Ze kunnen advies geven en effectieve oplossingen bieden om het probleem aan te pakken.

Door deze maatregelen te combineren, kun je de overlast van muizen in je camper verminderen en hopelijk volledig elimineren.

Ratten

Hoewel veel van de preventieve maatregelen en bestrijdingsmethoden vergelijkbaar zijn voor muizen en ratten, zijn er enkele verschillen vanwege de grotere omvang en het gedrag van ratten. Hier zijn enkele aanpassingen die je kunt overwegen bij het omgaan met ratten in plaats van muizen:

 1. Grotere vallen: Omdat ratten groter zijn dan muizen, heb je mogelijk grotere vallen nodig om ze effectief te vangen. Er zijn speciale rattenvallen verkrijgbaar die geschikt zijn voor het vangen en doden van ratten.
 2. Krachtigere bestrijdingsmiddelen: Ratten kunnen resistenter zijn tegen bepaalde soorten gif en kunnen grotere hoeveelheden voedsel nodig hebben om aan hun behoeften te voldoen. Overweeg het gebruik van krachtigere bestrijdingsmiddelen die specifiek zijn geformuleerd voor ratten.
 3. Inspectie van buitenruimtes: Ratten kunnen gemakkelijker toegang krijgen tot campers via openingen in de buitenkant van het voertuig. Zorg ervoor dat je de buitenkant van de camper ook grondig inspecteert op mogelijke toegangspunten en deze afsluit.
 4. Grotere nestplaatsen: Ratten hebben grotere nesten en kunnen meer schade aanrichten dan muizen. Inspecteer je camper grondig op mogelijke nestlocaties, zoals donkere hoeken, opslagruimtes en onder de motorkap.
 5. Professionele hulp: Als de ratproblematiek ernstig is of aanhoudt, kan het verstandig zijn om professionele ongediertebestrijding in te schakelen. Ze kunnen gespecialiseerde technieken en materialen gebruiken om de rattenpopulatie effectief te beheren.

Het is belangrijk om snel actie te ondernemen bij het detecteren van ratten in je camper, omdat ze schade kunnen veroorzaken aan eigendommen en gezondheidsrisico’s met zich mee kunnen brengen.

Teken

tekenrollen

Ik las ergens in een artikel over teken dat je na het wandelen ook met een pak roller over je huisdier en jezelf kunt gaan om te kijken of er geen teekjes zitten

Vliegen.

 • Een bakje met water en wat hele kruidnagels, gegarandeerd geen vliegen meer in huis!
 • Hang een zakje water op. Het zakje moet doorzichtig zijn. bv een brood/diepvries zakje.
 • Een schaaltje gevuld met schoonmaakazijn. En weg zijn de insecten en vooral vliegen.

Wespen/wespenvanger.

 • Eerste hulp bij wespensteken. De plek zo snel mogelijk verhitten. Eerst een beetje boter op de plek smeren en dan een theelepeltje aan de holle kant gedurende 3 a 4 seconden verwarmen met een aansteker en op de gestoken plek houden. Is het te heet dan maar 2 a 3 sec verwarmen. Dit gedurende 3 minuten volhouden en je hebt nergens last van. Voor de rokers onder ons; dit kan ook door de gloeiende punt van een sigaret enkele millimeters boven de gestoken plek cirkeltjes te draaien. Wat je namelijk doet is een eerste graad brandwond creëren. Een brandwond trekt vocht aan vanuit het lichaam en concentreert daarom het gif op de gestoken plaats. Dit uit praktijkervaring na gestoken te zijn door een hornaar (killerbee) waarna een Duitse arts mij op deze manier heeft geholpen. Hij had nogal wat tropenjaren achter de rug.(van een camperraar of het werkt?)
 • Wespen herkennen en verjagen, klik hier!
 • wespenvangerZo maak je goedkoop en eenvoudig een wespenvanger: Snij, zaag of knip een frisdrankfles op tweederde deel (vanaf de onderkant gezien) in tweeën. Giet een laagje zoete limonade o.i.d. in het onderste deel. Zet het bovenste deel (zonder dop uiteraard) er op z’n kop in. Bekijk het filmpje!

Vliegen

 • Een plastic zakje gevuld met water in het midden van het geopende raam hangen. Dit schijnt vliegen en muggen buiten te houden.  Wierook helpt ook.
 • een stuk of 20 kruidnagelen in een appel steken en op tafel zetten helpt ook tegen vliegen.
 • Snijd een colafles doormidden. Doe een stukje leverworst en/of een dun laagje limonadesiroop in de onderkant en zet de bovenkant op zijn kop in de onderkant. De vliegen kunnen wel in de fles, maar kunnen de uitgang niet meer terugvinden. Deze vliegenval dien je overigens beter in je tuin zetten dan binnenshuis, want de inhoud kan op den duur gaan stinken.
 • Een hekel hebben vliegen ook aan azijn. Wie deze insecten wil verjagen, kan azijn verwarmen, en die in een kommetje op diverse plaatsen in de camper zetten.

Overige dieren

Meer handige weetjes, klik hier!

Share