Baking Soda

Dat Baking Soda (ook wel zuiveringszout genoemd) een handig ingrediënt is om deeg te laten rijzen, dat wist je natuurlijk. Maar dat het nog heel veel andere toepassingen heeft, wist je dát eigenlijk al?

Baking soda (natriumbicarbonaat) is een minerale stof dat van nature voorkomt in gesteentes. Baking soda wordt ook wel natriumwaterstofcarbonaat, zuiveringszout, maagzout, dubbelzure soda, baksoda of E500 genoemd. Let op: baking soda is niet hetzelfde als gewone schoonmaaksoda die je in elke supermarkt kunt kopen. Schoonmaaksoda kan namelijk absoluut niet worden gebruikt om te bakken. Baking soda kun je kopen bij de natuurwinkel, apotheek, drogist, toko/Aziatische supermarkt, online en ook in de winkels.

Afvoerputje

 • Voorkom en/of verhelp verstopping in de afvoer. Giet een half koffiekopje baking soda in het afvoerputje en spoel daarna goed na met een flinke hoeveelheid kokend heet water. En de afvoer loopt weer goed door!

Bloedvlekken

 • Laat textiel met bloedvlekken een paar uur weken in een bak met koud water waaraan baking soda is toegevoegd. Was het textiel daarna op de manier die je bent gewend en wég is de vlek.

Bloemenboeket

 • Voeg een theelepel baking soda toe aan een vaas met snijbloemen. Dan blijven de bloemen langer mooi.

Deodorant

 • Je kunt zuiveringszout zelfs gebruiken in plaats van deodorant. Meng een mespuntje baking soda met water en breng het mengsel aan onder de oksels. Als het mengsel niet goed bindt, voeg dan nog een beetje maïzena aan het mengsel toe.

Groente en fruit wassen.

 • Baking soda over groente en/of fruit strooien, scrubben en afspoelen met koud water.

Huid, ruwe, jeukende of verbrande huid

 • Met baking soda kun je de huid van je roodverbrande schouders kalmeren. Meng de soda met water en leg het mengsel met een washandje op de zonverbrande huid.
 • Ook helpt dit volgens de American Academy of Dermalotology bij jeukende insectenbeten, bijensteken en uitslag.
 • Baking soda neutraliseert de prikkelende huid en herstelt de pH-waarde.Een ruwe huid maak je weer lekker zacht door een scrub te gebruiken van baking soda en een beetje water. Wrijf het mengsel op je ellebogen, voeten, handen en andere ruwe plekken. Laat een paar minuten zitten, scrub, en spoel vervolgens schoon. Gebruik de scrub niet op een beschadigde huid.

Koffie- en theeaanslag

 • Aanslag verwijder je makkelijk met wat baking soda en water.

Magnetron / oven

 • Strooi baking soda op een natte spons of doekje en maak schoon, goed afspoelen met water.

Matrassen

 • Een matras fris je op door er een kleine hoeveelheid baking soda over te strooien. Laat een paar uur liggen en zuig vervolgens op met de stofzuiger. Baking soda is ook een goedkope manier om nare geurtjes uit schoenen te verdrijven.

Nagels, verkleurde

 • Verkleurde nagels laten je handen er ouder uitzien. Maak ze weer mooi met een pasta van waterstofperoxide en baking soda. Wrijf dit met een borsteltje onder en op je nagels. Laat een paar minuten zitten en spoel af onder de kraan. Blijft de gele kleur aanhouden? Ga er dan mee naar de huisarts, want er kan sprake zijn van een schimmelinfectie.

Potten en pannen

 • Maak het schoon door baking soda op een natte spons of doekje te strooien, naspoelen met water.

Prullenbak

 • Wanneer je een laagje baking soda op de bodem van de prullenbak strooit, verdwijnen alle vieze luchtjes. Dezelfde truc kun je ook toepassen bij de vuilcontainer.

Snijplanken

 • Een snijplank wil nog weleens onfris ruiken nadat je ‘m hebt gebruikt. Geurtjes haal je weg door er baking soda op te strooien, even goed te schrobben en af te spoelen.

Splinters verwijderen

 • Er is een eenvoudige manier om kleine splinters te verwijderen, die je niet 1-2-3 met een pincet te pakken krijgt. Maak een kleine hoeveelheid pasta van baking soda en water. Smeer dit dik op de plek met de splinter en dek af met een pleister. Zuiveringszout laat de huid zwellen waardoor de splinter aan de oppervlakte komt. Na ongeveer 24 uur kun je de splinter er gemakkelijk uittrekken met een pincet. Lukt het niet? Herhaal dan het proces.

Sticker verwijderen

Stickers zijn soms lastig te verwijderen, maar met baking soda is het een fluitje van een cent. Maak een pasta van water en baking soda en wrijf over de lijmresten. Neem daarna af met een vochtige warme doek.

Vieze handen

 • Vieze handen na het tuinieren? Strooi wat baking soda op je natte handen en wrijf ze schoon. Spoel daarna je handen goed af.

Vloerbedekking / vloerkleed

 • Vieze vloerbedekking of vloerkleed? Bestrooi met baking soda en laat het een nacht intrekken. Veeg de baking soda de volgende ochtend weg en zuig na met de stofzuiger.

Voeten, zweetvoeten

 • Schone voeten er mee inwrijven en ook wat in de sokken strooien. Het helpt echt.

Zilveren sieraden

 • Zilveren sieraden die dof zijn geworden fris je weer op met baking soda. Giet water, dat nog net niet het kookpunt heeft bereikt, in een kleine kom en doe de sieraden erbij. Voeg een eetlepel baking soda en een vel aluminiumfolie toe. De combinatie van water en zuiveringszout helpt de aanslag van de sieraden te verwijderen door het vuil aan de folie te verbinden. Draai daarna de sieraden rond, zodat ze allemaal contact maken met de aluminiumfolie. Spoel de sieraden na onder de kraan en wrijf ze droog met een zachte doek.

Heb jij ook een handige toepassing met baking soda / zuiveringszout?

Terug naar Handige weetjes.

met dank aan Louis Tesselaar.

Share