Elektrische step gehandicaptenvoertuig?

Wij kregen vragen over het gebruik van de elektrische step in voetgangersgebieden.  Mensen gebruikten de step in voetgangersgebieden, maar kregen een waarschuwing en anderen een bekeuring voor dit gebruik. Dit gebeurde niet alleen in Nederland, maar ook in bijv. Spanje.

Een elektrische step mag alleen, als snorfiets, op de openbare weg worden gebruikt als het een Europese goedkeuring heeft, alle andere typen mogen niet gebruikt worden.

De goedgekeurde types zijn snorfietsen en moeten dan ook van een blauw kenteken zijn voorzien. De bestuurder moet rijbewijs AM bezitten. Zij moeten de verkeersregels voor fietsen volgen. Gebruik in voetgangersgebieden is dan ook verboden.

De elektrische step is, hoe handig ook, geen gehandicaptenvoertuig. Ook een gehandicapte mag hier dus niet mee in voetgangersgebieden en op trottoirs rijden. De gele verzekeringsplaat, zoals bij een scootmobiel, is, alhoewel een aantal verzekeringsmaatschappijen die wel uitgeven,  niet juist.

Voor een uitgebreide toelichting zie Mobiele-recreatie.

Share

Over Martin

Gepensioneerd Inspecteur van Politie en toezichthouder (privacy)wetgeving binnen een politieorganisatie. Jarenlang camperaar en initiatiefnemer en oprichter Camper Club Nederland (CCN). Getrouwd, twee gehuwde dochters en twee geweldige kleinkinderen.
Dit bericht is geplaatst in Geen categorie met de tags , , . Bookmark de permalink.