Chemisch toilet

Campers en caravans zijn meestal uitgerust met een toilet, sommigen met een vaste tank, anderen met een draagbare tank (cassette). Er zijn meerdere typen toiletten, maar het onderhoud scheelt allemaal niet zoveel. Het toilet moet goed schoon gehouden worden, maar ook de cassette of vaste tank heeft onderhouden nodig. Bij voldoende onderhoud heeft u in de camper of caravan de schoonste toilet van de camping of camperplaats.

Vloeistof

In het  toilet hoort een chemische vloeistof, wij gebruiken Aqua Kem Bleu, tegenwoordig zonder Formaldehyde, waardoor het ietsje minder werkt dan vroeger. Daarnaast moet je er wat water (2 ltr.) aan toevoegen. Ook kun je prima Solbio gebruiken, wat geheel biologisch is. Leeg het toilet op alle plaatsen waar het kan en mag.

Noodzaak toiletvloeistoffen.

De meeste mensen gebruiken toiletvloeistoffen, sommigen vinden dat het zonder kan, omdat men bijv. een SOG heeft. Dit omdat men denkt dat toiletvloeistof het milieu belast en het niet nodig is met een SOG. Het legen van een dergelijk toilet, zonder toevoegingen, zou naar onze mening verboden moeten worden. Het is asociaal voor de omstanders, zeker wanneer het lossen in een toiletgebouw moet gebeuren. (Ik weet dat veel SOG gebruikers daar anders over denken). Gelukkig zijn er al officiële dumpplaatsen die het legen van cassettes zonder toevoeging vanwege de vieze lucht verbieden. Daarnaast is de toevoeging bedoeld om de opbouw van gassen tegen te gaan en het bevorderd de afbraak. Toiletvloeistoffen zijn beter voor het onderhoud van de cassette en/of de afvalstoffentank. Het verlengt de levensduur van het toilet. Dit ondanks dat de fabrikant van SOG aangeeft dat het zonder toevoeging van toiletvloeistoffen gebruikt kan worden.

Ook gebruiken een aantal camperaars azijn met afwasmiddel en soortgelijke producten. Buiten dat deze de gasvorming niet tegen gaan, is het slecht voor de rubbers en blijft het ook stinken. In onze ogen verkeerde zuinigheid. Wil men milieu vriendelijker zijn dan is Solbio een uitkomst.

Mensen die hun behoefte doen in een plastic zakje zijn verkeerd bezig. Deze zakjes vervuilen onnodig het milieu, ze lossen niet op. Plastic zakjes zijn onnodig als je het toilet gebruikt zoals het hoort. Ook is het goor voor andere mensen, zoals de mensen die de bakken legen moeten.

Toiletpapier

U kunt in het chemisch toilet het speciale Thetford toiletpapier gebruiken, maar 2-laags toiletpapier werkt ook prima.

Schoonmaken cassette

Het schoonmaken van de cassette kan, naast het goed doorspoelen, prima met citroenzuur en gel superontkalker. Zorg dat ook de rubbers regelmatig voorzien worden van wat (thetford) siliconenspray. Zie ook deze pagina voor onderhoud van de cassette. Wij gebruiken normaal 2- laags toiletpapier, wat goed oplost.

Hoe je een Thetford toiletcassette kunt demonteren, reinigen en weer in elkaar kunt zetten zonder onderdelen over te houden. 😉
Gebruik voor het reinigen een oude afwasborstel en een teiltje water met afwasmiddel. Maar zet eerst de onderdelen en de cassette zelf ca. twee uurtjes in water met citroenzuur.

Milieu

De ANWB heeft uitgezocht of er ook milieuvriendelijke stoffen zijn voor het toilet. Hun conclusie is eigenlijk dat die er niet zijn. Zij zeggen milieuvriendelijk is alleen water er in, alleen is er dan niet meer te leven in de camper door de stank. Zelf samengestelde stoffen zijn slecht voor het toilet. Zij schrijven daarover dat fabrikanten van caravan- en campertoiletten  dit soort mengsels overigens resoluut van de hand wijzen. De reden: zuren en chloor zijn slecht zijn voor rubbers en afdichtingen. De rubbers kunnen opzwellen.

Na dit onderzoek is Solbio op de markt gekomen wat wel een milieuvriendelijk product is.

De regels om in Nederland het chemisch toilet te lossen vindt u hier! Bedenk daarbij wel dat het openen van een riooldeksel vaak strafbaar is gesteld.

In ons overzicht vindt u de handleidingen van Thetfort.

Covid-19 is nog steeds niet onder controle en beheerst natuurlijk ons leven. Waar weinig mensen mogelijk onvoldoende aan denken is dat de ontlasting van mensen die met Covid-19 besmet zijn nog lang virusdeeltjes bevatten.

De ontlasting van patiënten met covid-19 bevat vaak nog virusdeeltjes nadat neus, keel of luchtwegen vrij zijn van het coronavirus aldus onderzoekers van Amsterdam UMC. Het virus is gemiddeld twee weken langer, met een maximum van 33 dagen, aanwezig in de ontlasting nadat het is verdwenen uit neus, keel of luchtwegen. 

Wij adviseren dan ook om bij gebruik van toiletten op de camping of camperplaats, hoe schoon of ze ook gehouden worden, hiermee rekening te houden. Spatten kan tot een Covid-19 besmetting leiden. Ook het legen van het zwarte water (ontlasting) uit de (cassette)tank dient zo te gebeuren dat u niet besmet raakt. Wij adviseren gebruik steeds schone (weggooi)handschoenen.

Natuurlijk zijn wij geen experts op dit gebied, maar de conclusie van de onderzoekers geeft toch aanleiding om hierover na te denken. 

Share