Camperen

Camperen, vrij staan, voorzieningen en meer.

Op 24 december 2013 verzocht ik de Dikke van Dale het woord ‘camperen’ op te nemen in het woordenboek. Ik kreeg op de 24 januari 2014 volgende reactie:

“Het woord ‘camperen’ staat nog niet in de Dikke Van Dale. Bij Van Dale hebben wij het algemene criterium dat een woord gedurende drie jaar regelmatig moet zijn gebruikt in veelgelezen publicaties (kranten, tijdschriften, boeken, internet) voordat het in aanmerking komt voor opname in het woordenboek. Het moet, kortom, een gangbaar woord zijn. Uw woord voldoet nog niet aan dit criterium. Maar wat niet is, kan nog komen: als maar genoeg mensen het woord overnemen, komt een woord vanzelf in aanmerking voor het woordenboek. We zullen ‘camperen’ in de gaten houden.

In 2015 wordt het woord opgenomen: “Camperen, iemand die op vakantie gaat met de camper”.  De NKC trekt dan de eer naar zich toe omdat ze het in 2014 hebben gevraagd, tsja . . . .

Wat vinden wij eigenlijk wat camperen is, natuurlijk iemand die op vakantie gaat met de camper, maar wij vinden camperen het rondtrekken met een camper, met geen ander doel dan genieten van je vrijheid en leuke plaatsen of de mooie natuur te bezoeken. Mooi weer is daarbij een extra geniet factor.

Waar overnachten.

Op een enkele noodzakelijke uitzondering na komen wij niet op campings, maar overnachten op aangewezen camperplaatsen of vrije plaatsen. Ook staan wij wel alleen als we ons ergens goed voelen. Wij hoeven geen andere voorzieningen dan om de paar dagen de cassette en de vuilwatertank legen en schoonwater vullen. Dat laatste kan tegen betaling op veel plaatsen, zoals bij benzinestations als je het vraagt en er een paar euro voor betaald. Of gewoon flessen water kopen bij de winkel. Wij verbazen ons vaak dat camperaars douches en toiletten op camperplaatsen willen, als je met een camper heb zonder die voorzieningen reist zal dat nodig zijn, maar de meeste campers hebben deze voorzieningen aan boord en zijn veel hygiënischer dan de door iedereen gebruikte voorzieningen op een camperplaats.

Sta je op “vrije” plaatsen dan heb je geen rechten, zeker niet om de plaats af te zetten als je “even” vertrekt of andere niet in de directe omgeving te accepteren. Zo zei iemand tegen ons: “U staat in MIJN ZONNETJE”.  Ook maak je er geen uitstalkast van, soms kan een stoeltje wel, maar zonneschermen, luifels, kooktoestellen en dergelijke niet op vrije parkeerplaatsen. Door dit in onze ogen bijzonder asociale manier van camperen verziek je het voor anderen omdat door onrechtmatig gedrag plaatsen verboden worden.

Geheime plaatsen.

Toen wij een kleine twintig jaar geleden begonnen met camperen wisselde je onderling leuke plaatsen uit, dit gebeurd nog wel, maar veel minder, want er zijn mensen die plaatsen “geheim” vinden.  Sinds de uitvinding van google is geen plaats geheim en blijft uitwisselen leuk om ook anderen van mooie stekjes te laten genieten. Mijn lijsten met “geheime” plaatsen worden dan ook graag gekopieerd en ook hoor ik graag van andere camperraars leuke plaatsen.

Gebruik rioolputten.

Schandalig lezen we op diverse fora om je toilet en vuilwater in een vuilwater riool te gooien. Natuurlijk weet ik dat het niet altijd is toegestaan om een deksel van een rioolput te openen. Maar schandalig, waarom? We lozen netjes waar alle toiletten op uitkomen, in het riool. Dat is heel wat anders dan het in de vrije natuur te droppen.  Dus nee, wij hebben daar geen probleem mee, net zo min als je afval in de vaak groene containers te gooien. Diefstal van water is natuurlijk heel wat anders, ik zie vaak mensen vrij staan in de buurt van camperplaatsen en dan even snel, als de beheerder weg is, water in te nemen en het chemisch toilet te legen. Doe dat alleen in overleg met de beheerder.

Laten we camperen leuk houden en samen zorgen voor uitwisselen van mooie plaatsen, samen asocialen aanspreken op hun gedrag en zo nog jaren genieten van de camper en de natuur. En wie graag op campings staat, gewoon doen, maar veroordeel anderen niet op hun manier van camperen.

Camperen is binnen grenzen genieten van je vrijheid.

 

 

Share