Aanhangwagens

Wanneer u een aanhangwagen achter de camper wil meenemen, dan zijn er een aantal voorschriften waar u rekening mee moet houden.

Mistachterlicht.
Aanhangwagens achter de camper met een toegestane maximum massa van niet meer dan 750 kg moeten vanaf 1 juli 2006 zijn voorzien van één of twee mistachterlichten. Deze verplichting geldt ongeacht het bouwjaar van de aanhangwagen.  Uitzondering: Als het voertuig dat de aanhangwagen trekt  geen mistachterlicht heeft, hoeft de aanhangwagen ook niet voorzien te zijn van een mistachterlicht.

Aanhangwagens met een maximum massa van meer dan 750 kg.
Aanhangwagens met een toegestane maximummassa van meer dan 750 kg (dus met een eigen kenteken) geldt dat zij één of twee mistachterlichten moeten hebben. Dit als op het kentekenbewijs van de aanhangwagen een datum eerste toelating is vermeld van na 31 december 1997. Aanhangers die vóór die datum op de weg zijn gekomen (zie kentekenbewijs) hoeven geen mistachterlicht te hebben, maar mogen ze wel wel hebben.

Een fietsdrager hoeft geen mistachterlicht te hebben.
Tot hoeveel kilo mag ik mijn aanhangwagen beladen?
Op uw Voertuigbewijs of op het aanvullingsblad staat precies hoeveel uw auto mag trekken. In alle gevallen geldt dit trekgewicht als maximum en niet de totale capaciteit van uw aanhanger als dit hoger ligt dan het maximum op het voertuigbewijs of aanvullingsblad.

 

Hoe hard mag ik rijden met een aanhanger? 

  • Binnen de bebouwde kom mag u maximaal 50 kilometer per uur (tenzij aangegeven is dat de maximum snelheid lager is)
  • Buiten de bebouwde kom mag u maximaal 80 kilometer per uur (tenzij aangegeven is dat de maximum snelheid lager is).
  • Op een autoweg of een autosnelweg mag u 90 kilometer per uur rijden (tenzij aangegeven is dat de maximum snelheid lager is). Deze nieuwe maatregel is bedoeld om de doorstroming van het verkeer te bevorderen en geldt voor aanhangwagens met een toegestane massa (gewicht aanhangwagen + belading) van niet meer dan 3500 kg. Is de aanhangwagen inclusief belading zwaarder dan 3500 kg dan geldt op auto(snel)wegen de ‘normale’ maximum snelheid van 80 km/u.

Kenteken voor aanhangers
Hoofdregel: aanhangers die meer wegen dan 750 kg hebben een eigen kentekenbewijs (Geel met zwarte letters en cijfers. De kentekenplaat dient ook op de aanhanger te blijven als deze gestald of geparkeerd staat.
Aanhangers en caravans die minder wegen dan 750 kg hebben hetzelfde kenteken als het trekkende voertuig. De kleur is wit met zwarte letters/cijfers.
Een zelfgemaakte kentekenplaat is nooit toegestaan.

Typeplaatje en chassisnummer
Aanhangwagens die meer wegen dan 750 kg moeten zijn voorzien van een typeplaatje. Dit zit meestal op de zijkant of voorkant maar nooit op het koppelingshuis.
Verder dient de aanhanger of caravan voorzien te zijn van een ingeslagen chassisnummer op een vast onderdeel van het voertuig.

Rijbewijs.
Welk rijbewijs u moet hebben leest u op deze pagina.

Bovenstaande gedragsregels (snelheid) gelden alleen voor Nederland, op onze website camperlanden gaan we de maximum snelheden per land vermelden.

Zie ook aanhangwagen achter de camper en scooter aanhangwagen.

Share

Geef een reactie