Ontkalken

Om de watertank, de toilet cassette, fluitketels e.d. goed te onderhouden is het noodzakelijk die regelmatig te ontkalken. Veel mensen gebruiken alleen steradent tabletten of andere gebitstabletten. Dit is natuurlijk prima om bacterieën tegen te gaan, maar de kalk verdwijnt niet of onvoldoende. Wij gebruiken om te ontkalken superontkalkerof citroenzuur.

Citroenzuur kun je voor alles wat je ontkalkt gebruiken, het is niet schadelijk voor de gezondheid. Het ontkalken van de watertanks hebben we op deze pagina omschreven.

Overigens kun je thuis citroenzuur ook prima gebruiken voor het ontkalken van koffiezetapparaten, waterkokers e.d. Er zit vaak hetzelfde in als in duurdere verpakkingen.

Citroenzuur is een organisch zuur (meer bepaald een carbonzuur) dat van nature in heel veel levende wezens voorkomt. Ook mensen maken citroenzuur aan en zetten dit weer om. Vooral citrusvruchten bevatten citroenzuur. Het werd vroeger vooral gewonnen uit citrusvruchten, maar het wordt tegenwoordig vooral gewonnen uit suiker met behulp van bepaalde schimmels, zoals Aspergillus niger. Het is een driewaardig zuur.

Veel mensen gebruiken schoonmaakazijn, dit is echter niet zo goed voor rubberaansluitingen en de boiler die in de camper en caravan voorkomen. Wij raden dat dan ook sterk af. Schoonmaakazijn is twee keer zo zuur als gewone azijn, en daardoor agressiever

Citroenzuur, handig handig om te ontkalken bestelt u hier!

Voor de uitgebreide werkwijze zie onze “water” pagina.

 

Share