Water
Water, iedere camper en caravan is uitgerust met een schoon- en vuilwatertank. Om goed met water om te gaan zijn een aantal zaken noodzakelijk om te weten. Bedenk dat vuil of bedorven water tot darmproblemen of erger kan leiden. Ook moeten we de groei van legionellabacteriën in de camper voorkomen.
Water tanken
Als we water tanken hebben we een aantal zaken nodig zoals een waterslang en diverse soorten aansluitingen. Gardena heeft setjes met diverse kraan- en slang aansluitingen. Daarnaast is ook een gieter handig, zodat je nooit misgrijpt. Voor indruk-kranen is een sjorbandje handig, hier kun je even de drukknop mee vast zetten.
De Gardena waterslang (spiraal) omdat deze slang makkelijker boven de grond blijft hangen en niet direct in het vuile afval en toiletwater. (zie foto). Je moet dan wel rekening houden met de afstand tussen de kraan en de vulopening van de camper, anders hangt de slang natuurlijk nog op de vaak erg vervuilde grond.
Werk hygiënisch
Vul pas na het schoonmaken de watertank. Laat bij het vullen geen vuil in de watertank terechtkomen. Berg de vulslang op in een donkere ruimte om algengroei tegen te voorkomen. Spoel bij gebruik van een vulslang deze eerst goed door en maak het uiteinde schoon met zeep, afwasmiddel of een chloordoekje. (Sommige camperraars gebruiken de aanwezige vulslang ook om de wc-cassette te reinigen). Liever gebruik ik een eigen waterslang, maar dat kan niet overal. Water in een tank is bederfelijk en kan een bron van bacteriën worden. Het is daarom raadzaam de tank om de drie á vier dagen geheel af te tappen en met vers drinkwater te vullen.
Water mee op reis.
Het drinkwater dat in Nederland uit de kraan komt is volledig betrouwbaar. Zodra u het echter gaat opslaan in een watertank zoals in de camper, dan kan dit water bacteriologisch onbetrouwbaar worden door het binnendringen van vuil en bacteriën. Goed onderhoud van de tank kan problemen voorkomen.
Ontsmetten en ontkalken.
Onder andere de Truma-kachel/boilers/ watertank en leidingen kun je veilig ontkalken met behulp van een oplossing van citroenzuur. Dit kun je via de schoonwatertank toevoegen. Waar de boiler inhoud meestal rond 15 liter is, heb je aan 20 liter oplossing genoeg. Ook Trüma adviseert dit te doen met citroenzuur.
Ik gebruik voor het reinigen van een 100 liter watertank, leidingen en boiler één kilo citroenzuur (reken 5 gram per liter). Die kilo los ik op in ongeveer 30 liter warm water.
Werkwijze
Maak de schoonwatertank, boiler en leidingen leeg. Dit door de stoppen en kranen open te zetten. Nadat dit gebeurd is doe je de stoppen en kranen dicht en giet je de citroenzuuroplossing in de schoonwatertank. Hierna ontlucht je de leidingen en laat iets van de oplossing door de leidingen, kranen en douchekop lopen. Laat dit ongeveer 10 tot 15 uur in de leidingen staan en pomp het daarna over naar je vuilwatertank. Alles goed naspoelen. Herhaal dit tweemaal per jaar.
N.B. Je kunt ook andere zaken als fluitketels, pannen, douchekoppen, waterkokers, koffiezetapparaten e.d. prima ontkalken met citroenzuur dat in warm water is opgelost. Aanslag van algen etc is een belangrijke voorwaarde voor de groei van Legionella, door het reinigend vermogen heeft citroenzuur een gunstige bijwerking in het voorkomen van Legionella.
Citroenzuur is een zwak organisch zuur. Het komt in citrusvruchten voor en is een natuurlijk conserveermiddel en antioxidant. Daarnaast wordt het gebruikt om een zure smaak aan voedsel te geven. Het is dan ook op geen enkele wijze schadelijk voor de gezondheid. Alle zuren, ook citroenzuur, tasten op den duur aluminium aan, daarom de oplossing niet langer dan aangegeven laten inwerken. Gunstig voor bestrijding van Legionella is het reinigend vermogen van Citroenzuur. Aanslag van algen etc is een belangrijke voorwaarde voor de groei van Legionella.
Regelmatig inspecteren
Inspecteer iedere maand de watertank en de leidingen. Bij aanslag en vuilresten moet de hierboven omschreven ontsmetting weer opnieuw worden uitgevoerd.
Steradent.
Veel mensen gebruiken steradent. Steradent is prima om je gebit te reinigen, maar niet geschikt voor de camper. Wil je het toch gebruiken, dan moet je wel heel veel tabletten gebruiken. Eén glas is 50cl, dus reken maar uit, je hebt dan tweemaal per jaar minimaal twee buisjes gebitreinigingstabletten (200 tabletten) nodig om te gebruiken. Dus 200 tabletten op 20 liter water om de 100 liter tank te ontsmetten. De tabletten oplossen en werken als bij citroenzuur. Het is aan te raden even met de camper te rijden zodat het door heel de tank komt. veroorzaken.
N.B. Gebruik je citroenzuur dan is steradent niet nodig. Ook vindt de producent van deze steradent tabletten niet geschikt zijn voor dit doel en geeft ook geen enkele garantie als het schade veroorzaakt. Daarnaast bevat steradent chloor dat op den duur de coating van de boiler aantast.
Zilverwater.
Ook worden tegenwoordig allerlei middeltjes met Colloïdaal zilver aangeraden. Voor u dit gebruikt is het goed om dit bericht uit België te lezen. Niet gebruiken dus!
Azijn – chloor
Gebruik geen chloor, soda en/of (schoonmaak)azijn. Door regelmatig azijn te gebruiken slijten bepaalde onderdelen van de wasmachine eerder. De bijtende stoffen in azijn zorgen er onder andere voor dat de rubbers uitdrogen. Op den duur kunnen daar lekkages door ontstaan. Daarnaast tast azijn blinkend staal en aluminium aan. Door dit verkeerde gebruik vervalt in de meeste gevallen tevens de garantie. Waterleidingbedrijven gebruiken sinds 2005 ook geen chloor meer, tenzij in zeer bijzondere gevallen en dan nog in minimale hoeveelheden. Niet gebruiken in de camper om problemen te voorkomen. Zie ook de telegraaf hierover.
Legionella
In een kunstmatige omgeving, zoals een waterleidingssysteem, kan de Legionellabacterie zich onder de juiste omstandigheden vermeerderen. Vermeerdering treedt met name op in slijmlaagjes (‘biofilms’) op oppervlakken die in contact met water staan en in sediment, waar ook zijn eencellige gastheren worden aangetroffen. Legionellabacteriën stellen hoge eisen aan hun voeding. Naast organische verbindingen, die dienen als bron voor energie en/of koolstof, zijn ijzerverbindingen en een tiental verschillende aminozuren nodig. Het temperatuurtraject voor groei ligt tussen 20-50°C, met een optimum rond de 37°C.
Onder de 20°C overleeft de Legionellabacterie, maar vermenigvuldigt zich niet. Boven de 50°C sterven de bacteriën af. Om die reden moet conform de regelgeving omtrent preventie een koudwatersysteem een temperatuur van minder dan 20°C hebben en een warmwatersysteem een temperatuur boven de 60°C (veiligheidshalve 10°C boven de afsterftemperatuur).
Ik had het over Legionella in de camper met mede camperaar Jacob P. Bruin, die gepromoveerd is op het onderwerp Legionella, ook wel de veteranenziekte genoemd. Water dat langer stilstaat in het gebruik van bijv. de douche op 40 graden vormt een risico in de camper. Om legionella te voorkomen in de camper, adviseren wij:
- Reinigen tweemaal per jaar de watertank en leidingen met citroenzuur. Gunstig voor bestrijding van Legionella is het reinigend vermogen van citroenzuur. Aanslag van algen etc. een belangrijke voorwaarde voor de groei van Legionella.
- Gebruik de boiler alleen op 60 graden in de camper. Op 40 graden is de kans groter dat je besmette waterdruppeltjes inademt.
- Gebruik voor het vullen een eigen schone waterslang of reinig de aanwezige waterslang zoals eerder omschreven. Als de camper langer dan een week stilstaat, dan de watertank leeg laten lopen. (De waterpomp uitzetten en alle kranen openzetten, zodat ook de leidingen leeglopen).
Vuilwatertank
De vuilwatertank wordt ook gereinigd met citroenzuur, zoals eerder beschreven. Gebruik de vuilwatertank en leeg die op daarvoor bestemde plaatsen. Het afgieten van allerlei zaken mag alleen op de daarvoor bestemde plaatsen geschieden, zeker mag dit niet in bijv. de bosjes gebeuren. Dit trekt vliegen en ander ongedierte aan. Daarnaast is het een milieudelict.
Andere zaken m.b.t. water:
-
In sommige landen zuivert men het water niet altijd tot de kwaliteit die wij in Nederland gewend zijn. Ook zijn de leidingnetten soms zo gebrekkig, dat allerlei verontreinigingen in de bodem een kans krijgen het leidingnet binnen te dringen. Om te weten hoe de kwaliteit van het water in het buitenland is, kunt u de website water in het buitenland gebruiken.
- Het is natuurlijk altijd goed om het water voor gebruik te koken en 3 minuten te laten doorkoken.
-
Gebruik de boiler in de camper altijd op 60 graden i.v.m. legionella bacteriën.
- Gebruik je eigen schone waterslang. Op plaatsen waar dit niet kan even de slang laten doorlopen en schoonmaken met een chloordoekje.
- In de winter zijn sanistations vaak afgesloten. Wij vragen dan bij een benzinestartion of we tegen betaling water mogen innemen. Dat mag eigenlijk altijd, maar hou de inname redelijk.
Zie ook de pagina watertank vullen.
Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.