Water

Water, iedere camper is uitgerust met een schoon- en vuilwatertank. Om water te vullen, goed te houden e.d. zijn een aantal zaken noodzakelijk om te weten. Bedenk dat vuil of bedorven water tot darmproblemen of erger kan leiden.

Als we water tanken hebben we een aantal zaken nodig zoals een waterslang en diverse soorten aansluitingen. Gardena heeft hier setjes met diverse kraan- en slang aansluitingen.  Daarnaast natuurlijk een gieter, zodat je nooit mis grijpt.

 

Ik de spiraalslang van Gardena omdat deze slang makkelijker boven de grond blijft hangen en niet direct in het vuile afval en toiletwater. (zie foto). Je moet dan wel rekening houden met de afstand tussen de kraan en de vulopening van de camper, anders hangt de slang natuurlijk nog op de grond.

 

Werk hygiënisch
Spoel bij gebruik van een vulslang deze eerst goed door en maak het uiteinde schoon met zeep, afwasmiddel of een chloordoekje. (Sommige camperraars gebruiken de vulslang ook om de wc cassette te reinigen). Liever gebruik ik een eigen waterslang, maar dat kan niet overal. Vul daarna pas de watertank. Laat bij het vullen geen vuil in de watertank terechtkomen. Berg de vulslang op in een donkere ruimte om algengroei tegen te voorkomen.  Water in een tank is bederfelijk en kan een bron van bacteriën worden. Het is daarom raadzaam de tank om de drie á vier dagen geheel af te tappen en met vers drinkwater te vullen.

Water mee op reis.
Het drinkwater dat in Nederland uit de kraan komt is volledig betrouwbaar. Zodra u het echter gaat opslaan in een watertank zoals in de camper, dan kan dit water bacteriologisch onbetrouwbaar worden door het binnendringen van vuil en bacteriën. Goed onderhoud van de tank kan problemen voorkomen.

Ontsmetten en ontkalken.
Onder andere de Truma-kachel/boilers kun je veilig ontkalken met behulp van een oplossing van citroenzuur. Dit kun je via de schoonwatertank toevoegen. Waar de boiler inhoud meestal rond 15 liter is, heb je aan 20 liter oplossing genoeg. Ook Trüma adviseert dit te doen met citroenzuur.

Ik gebruik voor het reinigen van een 100 liter watertank, leidingen en boiler één kilo citroenzuur. Die kilo los ik op in ongeveer 30 liter warm water.

Hiervoor dien je de schoonwatertank, boiler en leidingen leeg te maken. Dit door de stoppen en kranen open te zetten. Nadat dit gebeurd is doe je de stoppen en kranen dicht en giet je de citroenzuuroplossing in de schoonwatertank. Hierna ontlucht je de leidingen en laat iets van de oplossing door de leidingen, kranen en douchekop lopen. Laat dit ongeveer 10 tot 15 uur in de leidingen staan en pomp het daarna over naar je vuilwatertank. Alles goed naspoelen. Zelf doe ik dit twee maal per jaar.

N.B. Je kunt ook andere zaken als fluitketels, pannen, douchekoppen, waterkokers, koffiezetapparaten e.d. prima ontkalken met citroenzuur dat in warm water is opgelost.

Citroenzuur is een zwak organisch zuur. Het komt in citrusvrachten voor en is een natuurlijk conserveermiddel en antioxidant. Daarnaast wordt het gebruikt om een zure smaak aan voedsel te geven. Het is dan ook op geen enkele wijze schadelijk voor de gezondheid. Alle zuren, ook citroenzuur, tasten op den duur aluminium aan, daarom de oplossing niet langer dan aangegeven laten inwerken.

Regelmatig inspecteren
Inspecteer iedere maand de watertank en de leidingen. Bij aanslag en vuilresten moet de hierboven omschreven ontsmetting weer opnieuw worden uitgevoerd.

Steradent.

Daarnaast kan men ook eenmaal per jaar twee buisjes gebitreinigingstabletten gebruiken op 20 liter water om de tank te ontsmetten. De tabletten oplossen en werken als bij citroenzuur. Het is aan te raden even met de camper te rijden zodat het door heel de tank komt. N.B. Dit lost het kalk niet op, dus het vervangt het reinigen met citroenzuur niet. Gebruik je citroenzuur dan is steradent niet nodig. Ook vindt de producent van deze tabletten dat ze er niet voor bestemd zijn en geeft ook geen enkele garantie dat het geen schade kan veroorzaken.

Gebruik geen chloor en/of (schoonmaak)azijn, dit is slecht voor rubbers en tast op den duur alluminium aan, wat o.a. in de boiler is verwerkt. Waterleidingbedrijven gebruiken sinds 2005 ook geen chloor meer, tenzij in zeer bijzondere gevallen en dan nog in minimale hoeveelheden.

Natuurlijk is het gebruiken van Tank-03 een perfecte oplossing om het water en de tank schoon te houden en voorkomt legionella.

Vuilwatertank

De vuilwatertank wordt eveneens gereinigd met citroenzuur, zoals eerder beschreven. Gebruik de vuilwatertank en leeg die op daarvoor bestemde plaatsen. Het afgieten van allerlei zaken mag zeker niet op de camperplaats of camping in bijv. de bosjes gebeuren. Dit trekt vliegen en ander ongedierte aan. Is het 100 graden, dan even eerst in de wasbak ietsje laten afkoelen of vermengen met koud water alvorens het door de afvoer leidingen gaat. Om vieze luchtjes te voorkomen kan er een klein beetje product voor de afvalwatertank bij.

Andere zaken m.b.t. water:

  • In sommige landen zuivert men het water niet altijd tot de kwaliteit die wij in Nederland gewend zijn. Ook zijn de leidingnetten soms zo gebrekkig, dat allerlei verontreinigingen in de bodem een kans krijgen het leidingnet binnen te dringen.  Om te weten hoe de kwaliteit van het water in het buitenland is, kunt u de website water in het buitenland gebruiken.

  • Het is natuurlijk altijd goed om het water voor gebruik te koken en 3 minuten te laten doorkoken.
  • Gebruik de boiler in de camper altijd op 60 graden i.v.m. legionella bacteriën.

  • Gebruik je eigen schone waterslang. Op plaatsen waar dit niet kan even de slang laten doorlopen en schoonmaken met een chloordoekje.
  • Water in de camper vaak vervuild (N.K.C.) 

Share

Geef een reactie