Huisdier en Camper.

Tara
Tara

Veel mensen met een camper nemen een hond of kat mee, dat kan prima is onze ervaring. Eigenlijk hebben we ons hele leven honden en poezen gehad. De hond ging altijd mee in de camper, de poezen beleven goed verzorgt thuis. (Ik wilde geen kattenbak in de camper voordat u allemaal lastige vragen gaat stellen). Daarnaast heb je bij pech een probleem omdat een hond vaak wel mee mag naar een hotel, maar een kat niet. Hou daar bij de voorbereidingen rekening mee.

We moesten de huisdieren die op de foto’s op deze pagina staan laten inslapen. Een heel gemis.

Wettelijke bepalingen

Bo
Bo

Onze honden hadden allemaal een vast plaatsje in de camper. Wel een plaats waar ze veilig lagen en de bestuurder niet konden hinderen, nog bij een aanrijding naar buiten konden vliegen. (gordel). Alhoewel er in Nederland geen wetgeving is die zegt hoe u uw huisdier moet vervoeren, is wel artikel 5 van de Wegenverkeerswet (WVW) van toepassing. Artikel 5 WVW zegt: Het is een ieder verboden zich zodanig te gedragen dat gevaar op de weg wordt veroorzaakt of kan worden veroorzaakt of dat het verkeer op de weg wordt gehinderd of kan worden gehinderd”.

Dat betekent natuurlijk dat u uw huisdier veilig moet vervoeren, dus niet op het dasboard (Dit beperkt het gezichtsveld onnodig) of tussen de voorstoelen zoals we vaak zien. Bij een aanrijding of krachtig remmen worden ze gelanceerd. Vasthouden is door de grote krachten die vrijkomen geen optie. In de meeste Europese landen moet het huisdier op een veilige manier vast gezet worden in de auto. In Duitsland, Spanje en Luxemburg is een autogordel voor uw huisdier verplicht, het niet nakomen van deze verplichting kan tot inbeslagname van uw huisdier en een forse boete leiden.

Invoereisen

Daarnaast moeten uw huisdieren aan alle invoereisen, niet alleen voor het land waar u op vakantie gaat, maar ook aan de landen waar u doorheen reist. De regels voor het meenemen van een huisdier binnen de EU vindt u hier! Pas op, het niet voldoen aan de vereiste regels kan tot inbeslagneming van uw huisdier leiden!!!

Gedrag

Loeki
Loeki

De meeste huisdieren vinden reizen leuk, onze honden gingen graag mee in de camper. Bo, onze bruine labrador zat als eerste in de camper en moest ik er thuis vaak uithalen. Hij was als pub al gewend aan de camper.

Bedenk dat lang niet alle mensen van dieren houden, zorg dan ook dat uw honden aan de lijn zijn op camperplaatsen of campings. Ruim uitwerpselen op en deponeer ze op daarvoor bestemde plaatsen.

Laat uw huisdier niet alleen achter in de camper als het warm is, de temperatuur loopt vaak te hoog op voor uw huisdier. Soms kun je met andere camperaars, die ook een huisdier hebben afspraken maken en om de beurt op elkaars huisdier passen.

Laat u uw huisdier alleen achter in de camper, vertel dat dan even tegen de buren. Overkomt u iets dan blijft de hond niet alleen achter in de camper.

Links.

Heel veel informatie over reizen met uw huisdier vindt u op Ligc.

Camper huren en een huisdier meenemen, mag niet overal. Maar bij deze bedrijven onder voorwaarden wel.

Share