Kiezen voor een camper of caravan?

Mercedes 1973

Wij hebben jaren ervaring met campers en caravans. Natuurlijk zal het voor iedereen anders zijn, maar de keus voor een camper of een caravan heeft naar onze mening met de volgende zaken te maken.

Korter of langer op één plaats.

Wilt u langer op één plaats blijven staan dan is een caravan naar onze mening de beste keuze. U heeft dan de auto en eventueel meegenomen fietsen om de omgeving te verkennen en boodschappen te doen. Met een camper heeft u alleen een meegenomen fiets of (motor)scooter om boodschappen te doen en de omgeving te verkennen als u langer blijft staan. Fietsen is in sommige landen niet echt veilig en plezierig.

Trek u graag verder dan is een camper handiger, u staat sneller dan met een caravan en naast campings, kunt u gebruik maken van camperplaatsen of op mooie plaatsen vrij staan. Dit parkeren en overnachten is in meerdere landen toegestaan. Onderweg doet u uw boodschappen voor de dagen dat u ergens verblijft. Ook bezoekt u tijdens de reis bijvoorbeeld een leuk stadje of een museum. Je bent mobiel, als je stopt en de camper op de rem zet, even de stoelen draait en je bent klaar. Je kunt in tegenstelling tot een caravan ook vaak gratis overnachten.

Rijden

De toegestane snelheid met een camper tot maximaal 3500 kg is vaak hoger dan de snelheid die met een caravan gereden mag worden.  Dezelfde regels als een personenauto gelden voor u. Voor campers met een maximaal gewicht boven de 3500 kg geldt dat alleen in Nederland, daarbuiten vaak de snelheidsbeperkingen van een vrachtauto. Het rijden met de camper als met een caravan vereist meer vaardigheden dan rijden met een personenauto. De camper heeft als voordeel dat je hoger zit en een beter uitzicht hebt. Rijden in de bergen vereist voor beide middelen extra vaardigheden. Achteruitrijden is met een caravan moeilijker en kost vaak enkele zweetdruppels.

Kosten

De aanschaf- en onderhoudskosten voor een camper zijn vele malen hoger dan die van een caravan.  Reken voor een camper tussen de € 50.000, – en € 300.000. Natuurlijk zijn er goedkopere tweedehands campers, maar alle waar is naar zijn geld. Beneden de € 10.000 zijn er niet veel goede campers in de handel. De afschrijving op een camper is heel hoog, tenzij je een goedkope tweedehands koopt. Reken de afschrijving van de camper in 15 jaar.  Voor een camper betaal je het kwarttarief wegenbelasting.  Maar ook de verzekering is vele malen hoger dan die van een caravan. De camper voor woon-werkverkeer is vaak lastig omdat er meer parkeerruimte nodig is en men vaak maar drie dagen voor de deur mag parkeren. (Ontheffing is vaak mogelijk).

Een luxe nieuwe caravan heb je al voor € 20.000, dus stukken goedkoper dan een camper.  De caravan blijft op de camping staan als je de omgeving verkent. Je betaalt geen wegenbelasting voor een caravan.

Voor u beslist een camper te kopen, huur er eerst heen en kijk of het iets voor uw is.

Aanschaf

Op één van onze websites hebben we aankooptips staan. U vindt deze hier!

Veel camper of caravan plezier.

 

 

Share