Aankooptips camper
Zorg dat u een plaats heeft om de camper te stallen. Hij mag meestal maar drie dagen op de openbare weg staan!
Ervaring.
Slechte ervaring
Ik kocht jaren terug mijn eerste camper bij Gero campers in Middelburg. Ik dacht een betrouwbaar bedrijf. Wat bleek de camper had veel gebreken, de garantie stelde niets voor, voor alles werden smoesjes bedacht en er werd valse voorlichting gegeven. Ik kwam er redelijk goed af. Ik had niet betaald voordat alles in orde was. Daarom aankooptips om teleurstellingen te voorkomen.
Goede ervaringen
De volgende campers kochten we tweedehands bij Bruggink Campers en Caravans in Almelo. De campers waren evenals de garantie prima, zelfs een gebroken torsieveer (Alko chassis) werd na een paar maanden gebruik zonder kosten hersteld.
Adviezen camper kopen
Wij hebben ons dure lesje geleerd en daarom de volgende adviezen bij aankoop van een camper:
Het beste is de camper of caravan altijd te laten keuren.
- Huur eerst eens een camper, dan weet u of een camper iets voor u is. Zie ook huren!
- Maak vooraf een lijstje waar de camper aan moet voldoen, bijvoorbeeld afzonderlijke douchecel, aantal slaapplaatsen, inrichting, soort bedden, aantal accu’s, zonnepanelen e.d.;
- Koop bij voorkeur bij een BOVAG erkend camperbedrijf. Dit bedrijf heeft dan een kampeerauto erkenning van de Afdeling Mobiele Recreatie van de BOVAG. In deze hoedanigheid mag dit bedrijf dan campers verkopen met BOVAG kampeerautogarantie. Bij een particulier heeft u geen garantie!!
- Let op de leveringsvoorwaarden. Is de garantie wel inclusief arbeidsloon?
- Staat de afleveringsdatum in het aankoop contract? (Vaak wordt veel te laat afgeleverd).
- Controleer de camper op lekkage. Dit is de grootste vijand van de camper. Het liefst middels een officiële vochtmeting. (Camper moet enige tijd buiten hebben gestaan en niet in een verwarmde ruimte).
- Let op overmatige olielekkage bij motor en versnellingsbak. Dit kan een indicatie zijn dat de motor meer heeft gelopen dan er op de teller staat.
- Controleer de werking van de interieurtechniek, water- elektra- en gassysteem.
- Maak altijd een proefrit, een erg mooie camper zou wel eens verschrikkelijk kunnen rijden. In het kader van het consumentenrecht bent u verplicht een proefrit te maken (onderzoeksplicht koper).
- Bedenk dat bij een B rijbewijs het totaal gewicht maar maximaal 3500 kg mag zijn. Hoe groter de camper hoe zwaarder hij is. U kunt dan veel minder lading meenemen. (Bij politiecontrole wordt de camper gewogen zoals u er mee rijdt, dus inclusief personen, huisdieren, diesel, schoon en vuil water,) De meeste campers wegen meer dan het kentekenbewijs aangeeft. Rij dus even voor aankoop langs een weegbrug en weeg de camper. Lees meer over het gewicht hier!
- Tel bij het gewogen gewicht minimaal op: een volle brandstof- en watertank, gewicht gasflessen, de nog aan te brengen accessoires, de lading die je mee denkt te nemen en 75 kg voor iedere persoon die meegaat.
- Kijk of de motor die in de camper zit betrouwbaar is.
- Laat de camper keuren door een deskundige.
- Vraag om de onderhoudshistorie van de camper.
- Maak foto’s van de tweede hands camper die u koopt inclusief de accessoires zodat de verkoper en geen zaken meer af kan halen.
- Denk na over het model camper dat u wenst.
- check het kenteken via de RDW
- Doe geen aanbetalingen!
- Bij aankoop van de eerste camper, neem een ervaren camperaar mee om u te adviseren of nog beter neem een deskundige in de hand.
- Bedenk dat een tweedehands camper geen nieuwe is!
- Met oudere campers mag u vaak geen milieuzones in.
- Kijk of de kilometerstand logisch lijkt en het onderhoudsboekje niet vervalst is, zie daarvoor ook deze pagina.
- Check een verkoper via de politie, zie controleer handelspartij!
- Kijk of de camper niet gestolen is, zie stop heling.
Alle verplichte kosten moeten in de advertentieprijs zitten!
Het gaat bijvoorbeeld om:
- transportkosten van importeur naar dealer (bij nieuwe auto’s)
- APK-keuring (bij tweedehands auto’s, als de APK is verlopen)
- kentekenplaten
- recyclingbijdrage
- leges (bijvoorbeeld voor aanvraag of overschrijving kenteken)
- nulbeurt (ook wel afleverbeurt genoemd)
- verplichte extra garantie
Prijzen in prijslijsten of advertenties moeten inclusief deze verplichte kosten zijn. Zie de website van de ACM!
Particulier kopen
Koop u particulier, bedenk dan dat u geen garantie heeft ! Doet u dat toch, spreek dan met de verkoper af dat je een aankoopkeuring wilt laten verrichten. Dat bij goedkeuring de kosten van de keuring voor jou rekening zijn. Bij afkeuring de kosten voor de verkoper zijn. Breng het keurstation hiervan op de hoogte. Bij goedkeuring gaat de koop dan ook door. Wilt de verkoper hier niet aan beginnen, blijf dan met je vingers van de camper af.
Ook kunt u terecht voor koop en verkoop op onze facebookpagina.
Ruiten
Bij het bekijken van een tweedehands camper is het raadzaam om de ruiten één voor één afzonderlijk te bekijken, want ook de ruiten geven de koper informatie over het verleden van de wagen. Op alle ruiten van een wagen staat dezelfde code aangebracht door de glasfabriek. Controleer deze code ruit per ruit afzonderlijk.
Zit er een ruit tussen met een ander cijfer dan de overige ruiten, dan is deze ruit al eens vervangen geweest. Heeft de voorruit bijvoorbeeld een ander cijfer dan is de wagen vroeger al mogelijk betrokken geweest bij een aanrijding of is in ieder geval toch om één of andere reden de voorruit vervangen geweest. Met deze code is het ook mogelijk om het bouwjaar van de wagen te kennen. Het onderste cijfer geeft namelijk het bouwjaar van de ruit (en dus ook van de wagen) aan. .3 ; .4 ; .5… Het puntje geeft de tientallen aan en het cijfer de eenheden van het bouwjaar. Dus: .3 is bouwjaar 2003 ; .4 bouwjaar 2004 ; enz.
Banden.
Ook de leeftijd van de banden kunt u aflezen, kijk daarvoor hier!
Adviesbureaus
Tenslotte duiken er steeds meer camper adviesbureautjes op. Vaak mensen die campers als hobby hebben. Of dergelijke bedrijven een echte meerwaarde hebben? Zelf zou ik meer zien in een goede aankoopkeuring door een erkend bedrijf. Niet keuren kan tot hele vervelende ervaringen leiden bij het kopen van een camper.
Overig
Consumentenrecht
De Prijs.
De prijs moet inclusief alle onvermijdbare kosten zijn. Onvermijdbare kosten zijn kosten waar je geen keus in hebt, zoals kosten rijklaar maken, afleveringsbeurt, transportkosten, leges e.d.
Vermijdbare kosten mogen wel afzonderlijk worden opgenomen, zoals extra garantie, gevarendriehoek e.d.
Checklist camperaankoop, klik hier! (TIP).
Deze checklist is ook van belang voor eventuele garantie, immers u kunt daarmee aantonen dat u aan uw onderzoeksplicht hebt voldaan. (zie garantie)
En het belangrijkste, slaap er eerst een nachtje over, beslis niet in de showroom.
Tweedehandsbedrijven en camperbedrijven vindt u natuurlijk op http://campers1.startkabel.nl, Tweedehandscamper.nl en op onze facebook pagina (tip).
Heeft u een camper gekocht of gehuurd en gaat u er voor het eerst mee op stap, lees dan onze tips! Ook is een camper geen personenauto, maar een stuk groter, een rijles met een dergelijk voertuig is dan ook aan te raden.
Andere vragen? Zie onze grote inhoudsopgave!
Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.