Wegenbelasting.

Voor een kampeerauto kun je het kwart tarief aanvragen. De camper moet dan wel aan een aantal eisen voldoen. De eisen vind je bij de belastingdienst.

Kampeerautotarief

Voor een kampeerauto is de motorrijtuigenbelasting over een tijdvak van 3 maanden een kwart van de belasting die u moet betalen voor personenauto’s. Voor kampeerauto’s die bedrijfsmatig worden verhuurd, is de motorrijtuigenbelasting over een tijdvak van 3 maanden de helft van de belasting die u moet betalen voor personenauto’s. Ook als de kampeerauto op naam van de huurder wordt gesteld, moet de huurder het halftarief betalen.

De aantekening ‘kampeerauto’ op uw kentekenbewijs deel I (of deel IA) is niet voldoende om in aanmerking te komen voor het kampeerautotarief. Uw kampeerauto moet voldoen aan een aantal eisen aan ombouw en inrichting. Als u in aanmerking wilt komen voor het kampeerautotarief kunt u:

Hebt u de kampeerauto op 1 januari 2013 of later op uw naam gesteld en gold het kampeerautotarief ook al voor de vorige houder? Dan hoeft u zelf geen apart verzoek meer te doen. De wijziging van de tenaamstelling geldt dan als verzoek om toepassing van het kampeerautotarief.

Voor het half tarief is de definitie bedrijfsmatig natuurlijk van belang. Volgens de Dikke Van Dale is de definitie van bedrijfsmatig als volgt:

be·drijfs·ma·tig (bijvoeglijk naamwoord; afleiding: bedrijfsmatigheid)
1. op de manier van een bedrijf: efficiënt, professioneel enz.

Dat betekent dat als je je camper eenmalig verhuurt je het half tarief i.p.v. het kwart tarief moet betalen. 

Share