Veilig op Wifi

Het is zo gemakkelijk en fijn om: even inloggen op een ‘vrij’ of public netwerk” wat we onderweg tegenkomen. Vaak weten we niet eens van wie dat netwerk is. Probleem is dat ook hackers net zo makkelijk op het netwerk komen en is het vaak een peuleschil om aan je privé data te komen, maar ook aan wachtwoorden en bankgegevens. U denkt dat u veilig op uw bankpagina aan het werk bent, maar u vult netjes uw gegevens in op de pagina van een kwaadwillende. Ook maken oplichters soms hun eigen malafide hotspot, waar u niets vermoedend op inlogt. Dat is op dit moment volgens de banken de grootste bedreiging. Natuurlijk kunnen we het niet 100% beveiligen, maar hier een aantal tips die het online zo veilig mogelijk maken:

In een publiek wifi netwerk wil je liever beveiligd internetten. Dat kan met een dienst als VPN dienst, zoals bijvoorbeeld VPN One Click (www.vpnoneclick.com). Je surft met een VPN (Virtual Private Network) als het ware via een beveiligde ’tunnel’ over internet. Wel loopt al het internetverkeer dan via een server van de VPN-aanbieder.Je kunt hiervoor ook een App installeren. Meer hierover leest u ook op “Veilig op publieke wifi netwerken“.

Daarnaast:

  1. Gebruik een firewall;
  2. zorg voor een goede virusscanner;
  3. zorg dat de software up-to-date is
  4. laat de security instellingen staan, de meeste telefoons en pc’s staan al zo veilig mogelijk ingesteld;
  5. Een betaald netwerk hoeft niet veiliger te zijn;
  6. Zorg dat als je bijvoorbeeld bankzaken doet dat dit altijd via een “https“. Staat de “s” er niet dan niet bankieren. U herkent dit ook aan een ‘slotje’in de URL.
  7. gebruik onderweg bijvoorbeeld G-mail, dat is al automatisch beveiligd en anders kun je de optie “SSL gebruiker aanvinken. Ook hierbij ziet u het ‘slotje’
  8. Zet cookies en automatische wachtwoorden uit.
  9. Log op uw laptop in als gebruiker en niet als beheerder. (minder relevante instellingen bereikbaar);
  10. Maak regelmatig een back-up onderweg. (meenemen en niet in de camper laten).

De veiligste manier is om te bankieren via een App van uw bank.

Wilt u ook internetbankieren kijk dan even op veilig bankieren, klik hier!

Share