Soepen

Aardappelpreisoep (koud)

2 ½ liter

Ingrediënten:

  • 750 gram rode Pipo aardappelen in brunoise gesneden
  • 150 gram uien grof gesneden
  • 250 gram wit van prei grof gesneden
  • 1000 gram kippenbouillon
  • 500 gram koksroom
  • 250 gram prei julienne gestoofd
  • olijfolie
  • zout

Bereidingswijze:

Zweet de aardappelbrunoise wit van prei aan in de olie, voeg kippenbouillon toe en breng het geheel aan de kook. Kook de aardappel gaar en blender de soep met de staafmixer Voeg de koksroom toe en kook 5 minuten door. Zeef de soep en breng op smaak met zout/ peper en laat afkoelen.

Serveer ijskoud in een diep bord met in het midden de gestoofde prei. Op de gestoofde prei kan een stukje gekookte vis gedresseerd worden (recept Wim Welberg)

Aardappelsoep

aantal personen: 4

  • Ingrediënten:
  • 50 gr boter,
  • 1 schoongemaakte en kleingesneden ui
  • 2 theelepels paprikapoeder
  • 1 kg geschilde en in blokjes gesneden aardappelen
  • 7 dl bouillon
  • 2 1/b dl melk
  • 1 dl koffieroom
  • 150 gr geraspte belegen kaas
  • Zout
  • Peper

Bereiding:

  • Verhit de boter in een pan en fruit hierin de kleingesneden ui 3 minuten
  • Roer het paprikapoeder door het uimengsel
  • Voeg de blokjes aardappel en de bouillon toe en breng het geheel aan de kook
  • Draai de hittebron laag, leg een deksel op de pan en laat de soep 15 minuten zachtjes koken
  • Voeg de melk en de koffieroom toe en laat de soep onder af en toe doorroeren nog ñ 15 minuten doorkoken tot de blokjes aardappel uiteen vallen
  • Roer de geraspte kaas door de soep en maak alles op smaak met wat zout en peper (Wim Welberg)

Bruine bonensoep

  • 2 ons gehakt
  • 1 blik bruine bonen
  • 1 lt. Bouillon
  • 75 gr. Mager rookspek in dobbelsteentjes gesneden
  • 1 prei in dunne ringen gesneden
  • 5 worteltjes kleingesneden
  • 1 eetlepel selderiegroen kleingesneden
  • 1 aardappel, geraspt
  • 1 rookworst aan plakjes gesneden
  • 2. tenen knoflook, kleingesneden
  • 1 klein blikje tomatenpuree
  • 1 theelepel cayennepeper
  • 1 eetlepel peterselie erg fijn gehakt.

Kruid het gehakt naar smaak, draai er iets te grote soepballetjes van. Braad deze mooi bruin en gaar.Smelt het spek in de pan tot de stukjes knapperig zijn. Doe alle groenten en de aardappel, behalve de peterselie erbij en roer tot ze zacht geworden zijn. Voeg bouillon, bonen, tomatenpuree en cayennepeper toe en laat de soep 10 minuten koken. Roer de bonen daarna met een vork of garde stuk. Roer de gehaktballetjes door de soep en voeg de rookworst toe.

Roer vlak voor het opdienen de peterselie door de soep.

Geef er geroosterd brood bij. (recept Martin).

Chinese tomatensoep

Benodigdheden

  • ½ ui
  • 25 gr. Boter
  • 500/750 gr tomaten
  • 2 st. kipfilet
  • ¾ lt water
  • 2 bouillontablette
  • 1 laurierblad
  • Peper
  • Zout
  • 6 eetl. Suiker
  • 4 eetl ketjap manis
  • 1 theel sambal
  • 1 theel dahjé
  • 1 theel sereh
  • 1 handje mihoen
  • Indien gewenst soepgroente

Bereidingswijze.

  1. Snij de uit klein. Smelt de boter en fruit er de uit samen met de knoflook langzaam lichtbruin in.
  2. Smoor de grofgesneden tomaten 5 minuten mee.
  3. Snij ondertussen de kipfilet heel fijn en doe er zout en peper op.
  4. Maak alles met een staafmixer heel fijn.
  5. Doe de fijn gesneden kipfilet erbij, alsmede het water, de bouillontabletten.
  6. Voeg de suiker, ketjap, sambal, dahjé, sereh toe.
  7. Laat het zachtjes 15 minuten koken.
  8. Voeg de mihoen en eventuele groenten toe.

Laat nog 10 minuten koken. Recept Martin

Groentesoep

Benodigdheden

  • stukje bloemkool
  • stengel bleekselderij
  • stukje prei
  • 4 champingnons
  • stukje rode paprika
  • 1 worteltje
  • bladselderij
  • peterselie
  • 1/2 ltr water
  • 1 bouillontablet
  • 25 gram gehakt
  • zout
  • peper
  • nootmuskaat
  1. was alle groenten goed. Snij bloemkool, bleekselderij, prei, wortel en paprika in stukjes. Doe ze in een vergiet of zeef en spoel ze nog even af met koud water.
  2. Snij de champignons in plakjes.
  3. Breng water met de bouillontablet aan de kook. Doe alle gesneden groenten erbij en laat alles +/- 20 minuten op een laag vuurtje gaar worden (tegen de kook aan houden).
  4. vermeng gehakt met peper, zout, nootmuskaat en maak er balletjes van. Doe deze de laatste vijf minuten bij de soep.
  5. Peterselie en selderij wassen en zeer fijn snijden en voor het opdienen over de soep strooien. (Martin)

Réjane soep
(Potage Réjane)

Ingrediënten:

1 liter runderbouillon – 1/2 kippeborst – 2 preien – 100 gram aardappels – peper, zout

Bereiding:

Breng de bouillon aan de kook. Snij het borstvlees van de kip in juliënne, doe hetzelfde met het wit van de preien en de aardappels.Kook deze apart gaar in iets bouillon en voeg alles toe aan de soep. Serveer zodra de groentes gaar zijn. Geef er stokbrood bij.

( Juliënne: In dunne reepjes gesneden groenten, vlees, vis of gevogelte. Meestal gebruikt als garnituur in soepen, sausen, etc.)

Wim Welberg

Share