Maximum gewicht.

Denk als u een camper tot 3500 kg gaat aanschaffen na over het maximum gewicht van de camper die u wilt aanschaffen. Veel campers zijn overbeladen en de controle daarop wordt in steeds meer landen strenger. Gevolg is vaak uitladen en een bekeuring. Uw camper mag niet zwaarder wegen dan de toegestande maximum massa. (DUS NIET de technische maximum massa).

Maximum massa

Bij het gewicht van een camper spelen twee begrippen een belangrijke rol:

 • De technische maximum massa
 • De toegestane maximum massa (zie kentekenbewijs)

Bij de bouw van een voertuig bepaalt de fabrikant de technische maximum massa. Dit is het gewicht van het lege voertuig plus het gewicht van de maximale belading. Technisch gezien mag het voertuig niet zwaarder zijn. Deze massa is niet eenvoudig te wijzigen.

Op de kentekencard staat een andere gewichtsaanduiding dan op het papieren kentekenbewijs. Er wordt op de kentekencard gesproken over ‘massa rijklaar’ en niet meer over ‘ledig gewicht’. Dit is de massa van het voertuig in bedrijfsklare (en onbeladen) toestand, inclusief koelvloeistof, smeermiddelen, brandstof (90% gevuld), reservewiel voor zover gemonteerd door de fabrikant, eventueel gereedschap en de bestuurder.

Een voorbeeld. U koopt een camper met een massa rijklaar gewicht van 3100 kg.  Bij dit gewicht kunt u al ongeveer optellen:

   1. Het gewicht van het aantal passagiers die meegaan, bijv. 1 x 75 kg =     75 kg
   2. Watertank 100 liter                                                                                   100 kg
   3. Huisdier                                                                                                      20 kg
   4. Accessoires, zonnepaneel, satelite schotel, stoelen e.d. – minimaal          50 kg
   5. Fietsen + fietsendrager                                                                              50 kg
Camper wegen
Maximum gewicht camper

Uw camper weegt dan al 3395 kg, u hebt dan nog geen kleding, eten, drinken, gereedschap en dergelijke geladen. Onze camper weegt rijklaar 2770 kg en beladen zijn wij, inclusief een Honda scooter van 139 kg in totaal 3490 kg. Wij hebben dus 720 kg geladen en we hebben niet veel overbodigs bij ons. Ieder jaar halen wij zaken uit de camper die we niet gebruikt hebben. Als we deze lading doen in een camper van ledig gewicht 3100 kg dan wegen die dus 3820 kg.

Wilt u een grotere camper dan is het halen van een C1 rijbewijs een must en kunt u een grotere camper kopen, waarvoor een vrachtwagen rijbewijs vereist is.

Share