Mag de gasfles open tijdens het rijden?

Dit is geregeld in Europese richtlijnen[1] welke zeggen dat de gastoevoer automatisch moet afsluiten als de gastoevoer door bijvoorbeeld een aanrijding gaat lekken. Om de kachel tijdens het rijden veilig te kunnen laten branden moet de gasinstallatie wel geschikt zijn. Campers van voor het bouwjaar 01-2007 hebben geen beperkingen en hebben de mogelijkheid tijdens het rijden met de kachel bij te verwarmen.
Volgens deze Europese richtlijnen is een veiligheidsinrichting nodig die bij het afbreken van een gasleiding, als gevolg van een ongeval, verhindert dat ongewild gas kan wegstromen.

Kampeerauto’s die zijn uitgerust met een Duo- of MonoControl CS met crashsensor, of de SecuMotion, allen van Truma of de Crash Protection van Top Tron mogen de gasfles in Europa open hebben staan, mits alles vakkundig geïnstalleerd is. Voor campers van vóór bouwjaar 01-2007 bestaan er geen beperkingen voor de werking van de gasinstallatie tijdens het rijden.

Let op! In Frankrijk is de werking van de gasinstallatie tijdens het rijden alleen toegestaan in voertuigen met een typekeuring die voor het eerst geregistreerd zijn vanaf 01-01-2007. Bij oudere voertuigen is de werking van de gasinstallatie tijdens het rijden ook in combinatie met een veiligheidsafsluitinrichting in Frankrijk niet toegestaan.

[1] EG-richtlijn 2001/56/EG met de aanvullingen van de richtlijnen 2004/78/EG en 2006/119/EG.

Share