Hoe hoog zet ik mijn verwarming?

De verwarming moet aan blijven staan als u langere tijd weg bent. Dit om bevriezingsgevaar en vocht in huis te voorkomen. Niet stoken kan ook leiden tot mogelijke schimmels in o.a. stoffen bekleding zoals banken en bedden.
Daarnaast is van belang wat voor verwarmingssysteem is toegepast.

Laag temperatuur verwarming.

Heb je een laag temperatuur verwarming, dus vloer verwarming, dan mag je nooit je verwarming te laag zetten minimaal op 16 graden echt niet lager, want door de lage temperatuur van het water in de leidingen zal het erg lang duren eer het huis weer voldoende warm is. Dit zal de installateur ook wel hebben verteld.

Traditionele CV.

Bij een traditionele c.v. dus met radiatoren kan je makkelijker de temperatuur verlagen. Maar bij te lage temperatuur komt het vochtprobleem in beeld. Schimmels ontstaan in een vochtige omgeving hoger dan 80% met geen of weinig ventilatie.
Bij lage temperaturen is de relatieve vochtigheid het hoogst. Nu kan ik met diverse berekeningen aangeven wanneer je vocht kan verwachten, maar dat verschilt per dag en is afhankelijk van temperaturen binnen en buiten.
Er zijn weersapps die aangeven op welke temperatuur condensatie plaatsvind. Uit ervaring blijkt dat dit afhankelijk van het jaargetijden ongeveer tussen de 5 en de 10 graden is.
Condensatiepunt betekent 100% vocht en wij willen toch onder de 80% blijven. Vandaar het advies om je installatie op ca. 15 graden te houden.
Daarnaast is het van belang om alle binnendeuren open te zetten zodat er geventileerd kan worden. Dat kan door de roosters in de ramen open te zetten of indien aanwezig het ventilatiesysteem op de laagste stand te zetten.

Share