Voor het eerst met een camper op stap.

Geweldig met de camper op stap! Mensen die voor het eerst met de camper op stap gaan zitten vaak met allerlei vragen. Op deze pagina geven wij antwoorden op een aantal vragen, zodat u goed voorbereid met uw camper op stap kunt gaan. Een camper is een gewone auto, maar dan wel een auto die de mogelijkheid biedt om er langere of kortere tijd in te verblijven. De auto heeft daarom diverse voorzieningen, zoals een chemisch toilet, schoon- en vuilwatertank en een kookgelegenheid op gas of diesel.

Een camper is een langer, breder, hoger en zwaarder dan een personenauto. Voor mensen die nooit met een camper hebben gereden een aantal tips om schade en ongelukken te voorkomen. U vindt de tips op deze pagina.

Voordat u met de camper op stap gaat is het goed om u te oriënteren op de streek waar u heen wilt. Mag u er vrij staan of moet u naar camperplaatsen of campings? In landen als België, Duitsland, Frankrijk, Italië en Noorwegen kunt u prachtig op camperplaatsen overnachten. Veel links vindt u op camperplaatsen.startkabel.nl, maar er zijn ook boekjes met overnachtingplaatsen in de handel. Zelf gebruiken we de Campergids Facile en Route en diverse Apps, om plaatsen te zoeken en er heen te navigeren. De naar onze mening beste boeken en Apps vindt u op de pagina “Camperplaats vinden“.

Reizen

Veel mensen die voor het eerst camperen rijden te veel.  Ook wij deden dat in het begin. Daarna zijn we anders gaan reizen, zodra we instappen is de vakantie begonnen. We rijden in wat grotere stappen naar het land dat we willen bezoeken. In dat land maken we korte ritten en blijven steeds een dag of drie staan.  Boodschappen doen we onderweg, zodat we niet te veel op de fiets moeten halen.

Sanivoorzieningen.

Op de meeste camperplaatsen vindt u voorzieningen om uw afval, vuilwater en toilet te legen en de schoonwatertank te vullen. Wij legen en vullen op iedere plaats die  voorzieningen heeft. Zo komt je niet in de problemen door een vol toilet of een lege watertank. Vaak zijn er ook (overbodige) toiletten en douches op camperplaatsen, wij gebruiken alles in de camper, want dat zijn de schoonsten.

Munten en creditcard

Veel zaken, zoals water en elektrisch, is vaak via automaten geregeld. Het handig om kleingeld voorhanden te hebben, met name € 0,50, €1,- en 2 euro stukken, maar ook een creditcard. Wij hebben een speciaal potje met munten in de camper. Veel mensen doen dat niet en willen dan wisselen. Maar mensen willen hun gespaarde munten niet uitgeven, ze hebben ze immers zelf ook nodig. Werk hygiënisch, wat tips over alles wat met water te maken heeft vindt u hier!

N.B. Gooi geen afvalwater weg op camperplaatsen, dus ook geen teiltjes legen, dat zorgt voor ongedierte zoals ratten. 

Gas

Nederlandse gasflessen in het buitenland zijn deze vaak niet of lastig om te ruilen of te vullen. Op onze website vindt u wel omruiladressen en/of vuladressen. Dus of voorzichtig aan doen of een buitenlandse fles erbij kopen. Een andere oplossing is natuurlijk om een LPG tank of LPG-fles met buitenaansluiting aan te schaffen. Heeft de camper LPG flessen of een dampgastank dan kunt u deze met LPG of met propaangas vullen.  Vuladressen voor propaangas staan hier.

Tanken

Voor u bij de pomp gaat tanken zet u eerst de koelkast en de eventuele kachel uit, zodat er geen vonkvorming kan ontstaan bij het tanken.

Controle voor vertrek

  • of de vorstbeveiliging omhoog staat en de aftapkranen zijn dichtgedraaid anders loopt het water weg. (Is het kouder dan acht graden vullen nadat de kachel de camper wat verwarmd heeft.)
  • of de koelkast en alle kastjes gesloten zijn, rondslingerende flessen e.d. tijden het rijden is niet prettig en gevaarlijk.
  • het gewicht van de camper, er is vast een weegbrug bij u in de buurt;
  • de verlichting van de camper, zorg voor reservelampjes en zekeringen;
  • zorg voor toiletvloeistof (geen azijn i.v.m. rubbers) en dun wc papier (2-laags);
  • de bandenspanning en banden (zie ook de banden pagina).
  • de NL sticker is aangebracht op eventuele motordrager / aanhangwagen.
  • uw papieren, zoals rij- en kentekenbewijs, paspoort/identiteitskaart en groene kaart.
  • of u uw familie en kennissen u in noodgevallen kunnen bereiken, geef merk, type en kenteken van uw camper door.
  • de buitenluiken van de camper.
  • het brandstof niveau en zorg voor voldoende gas. (Pas met tanken op dat u de brandstoftank vult en niet de schoonwatertank, wat vaak gebeurd).
  • of u de juiste reisdocumenten en eventuele campingkaarten bij u heeft..
  • is uw verzekering geldig in de landen waar u naar toe gaat.
  • Blijft u langer weg, gebruik dan deze checklist.

Richting gevende gedragsregels op camperplaatsen en vrij staan.

Veel camperaars vinden gedragsregels overbodig. Toch geven onderstaande regels een richtlijn om er voor te zorgen dat de camperplaatsen die er zijn ook blijven bestaan. Natuurlijk kan op de ene plaats meer dan een andere plaats. Daarom zijn de regels ook bedoeld als richtlijn. Overigens zijn sommige handelingen, zoals zonneschermen uit boven op de openbare weg strafbaar gesteld in de Algemene plaatselijke verordening van de gemeente.

Bedenk dat een camping veel meer faciliteiten biedt dan een camperplaats. Heb je behoefte aan meer comfort om bijvoorbeeld de was te doen en eens uitgebreid te kunnen douchen dan is een camping of een minicamping aan te raden. Op een camping kun je zo lang blijven staan als je wilt. Dat mag op de meeste camperplaatsen niet en is ook niet de bedoeling. Het parkeren op een camperplaats of een parkeerplaats is van een totaal andere orde dan op een camping. Op een camping kampeer je, op camperplaatsen en bij vrij staan camper je.  Zo zijn ook de regels op een camperplaats anders dan op een camping. Op een camperplaats parkeer je voor de nacht en soms blijf je er een dagje staan.

  • Het is een goed gebruik om alle campers met de neus in dezelfde richting te zetten, zodat je (uit oogpunt van privacy) niet met de zijdeuren naar elkaar toe staat.
  • Houdt minimaal een paar (5) meter tussen de campers i.v.m. brandveiligheid. Soms kan dit niet en moet je je aanpassen aan de omstandigheden.
  • Houd uw huisdieren in de gaten en zorg ervoor dat ze geen overlast veroorzaken, ruim uitwerpselen op. Doe de hond(en) aan de riem, niet iedereen is blij met honden.
  • Elk gebruik van de camper binnen de bebouwde kom gebeurt discreet, zonder hinder voor omwonenden.
  • Houdt rekening met anderen bij gebruik van openbare ruimtes.
  • Het chemisch toilet mag alleen op de daarvoor bestemde lozingsplaatsen geleegd worden. Geen toiletvloeistof gebruiken is, gelet op de stank bij het legen, bijzonder asociaal voor uw mede kampeerders, ook als de camper met een SOG is uitgerust.
  • Het lozen van afvalwater moet gebeuren op daartoe bestemde plaatsen en zeker niet binnen de bebouwde kom, in waterlopen of bij groeiende gewassen, zelfs het lozen van schoon water moet netjes gebeuren omdat elke lozing verdacht kan lijken.
  • Het afgieten van pannen hoort in het aanrecht en niet in de bosjes. Restjes in het afvalwater, ook afwaswater, zorgt o.a. voor ratten en ander ongedierte op camperplaatsen. Voor afvalwater is de vuilwatertank.
  • Huishoudelijk afval moet in vuilniszakken opgeborgen en meegenomen worden, totdat ze op de daarvoor bestemde plaatsen gedeponeerd kunnen worden.
  • Parkeren is niet kamperen. Geen luifel, stoelen en tafel buiten en niet bbq’en. Dit kan alleen op plaatsen waar dit toegestaan is (campings/sommige camperplaatsen);
  • Ga niet op een parkeerplaats langs de autoweg staan. Het is rumoerig en geeft een vergrote kans op inbraak. Ga liever in een rustig dorpje staan.
  • Als je om één of andere reden twijfelt of het wel veilig is, zoek dan een andere plaats.
  • Laat de overnachtingsplaats altijd netjes achter.
  • Gebruik een aggregaat alleen in de winter en dan nog als het echt niet anders kan. Voor de zomerdagen zijn zonnepanelen ideaal.
  • Blijf nooit meer dan één à twee nachten op dezelfde plaats staan, hiervoor zijn camperplaatsen niet bedoeld. (Ook niet in landen als Portugal, Spanje, Marokko en Griekenland).
  • Als u van de camperplaats vertrekt, neemt u alles mee. U kunt een parkeerplaats niet reserveren door er stoelen, keggen of snoeren achter te laten. (Ook niet voor eventjes). Iedereen kan de achtergelaten zaken als gevonden voorwerp behandelen en afgeven bij de gemeente of de politie. U kunt ze daar dan vaak afhalen na een boete betaald te hebben.
  • Doe uw inkopen zo veel mogelijk bij de plaatselijke middenstand.

EN

FFBAls je een camper koopt en alleen op campings gaat staan, mis je iets: de mogelijkheid om soms (dikwijls ??) een avond door te brengen op een plaats met een prachtig uitzicht. Je zult nog lang met plezier blijven terug denken aan die plaats en er andere camperaars naar toe sturen.

Bedenkt dat de vakantie begint op het moment dat je in de camper stapt. Maak niet de beginnersfout door veel te veel kilometers te rijden.

en

een goede gewoonte mensen met een camper zwaaien naar elkaar net als motorrijders. Steeds meer nieuwe camperaars doen niet meer mee aan deze gewoonte, jammer dat er steeds meer leuke en goede gebruiken verdwijnen.

Lees ook Rijden met een camper en bekijk het filmpje over rijden met de camper van de KCK.

Via onze grote inhoudsopgave of het trefwoordenregister (over meerdere websites) vindt u al onze camperinformatie. Ook zijn wij te vinden op facebook en beheren wij Overwinteren met de camper en het camper en caravan prikbord op facebook.

Share