Voor en nadelen wonen in een camper

Naar aanleiding van de laatste uitgaven van “Dromen waarmaken” werd de vraag gesteld, kunnen jullie eens aangeven wat de voor- en nadelen zijn van wonen in de camper?

Op zich vind ik dit lastig en wel hierom, deze wijze van leven is een bewuste keus geweest. Het leven bestaat uit het maken van keuzes, soms met verstand en soms met het hart. Wij hebben de keuze gemaakt om in de camper te wonen in eerste instantie met het hart, later alles afgewogen met ons beetje verstand. Kortom als je het vanuit je gevoel niet wil moet je het niet doen want dan ervaar iedere mogelijke obstakel als een bezwaar.

Wij hebben al 15 jaar een camper en doordat wij steeds meer vrije tijd kregen konden wij er langer mee weg, daarnaast hadden wij een leuk huis en een grote tuin, 1500 m2, Doordat wij steeds langer weggingen 4 maanden in het voorseizoen en 4 maanden in het naseizoen ervaarden wij dat wij een slaaf van ons huis werden, als wij thuis waren was het werken aan tuin en huis en konden eigenlijk niet meer echt genieten van het huis en tuin. Wij besloten het huis te verkopen en te gaan wonen in de camper, dit idee was niet nieuw wij hadden al eerder hierover gedacht, dus dit was de kans. Wij gingen ons oriënteren wat de mogelijkheid was en besloten het te doen. Wij kochten een grotere camper en gingen ervoor. Mocht het niet bevallen dan zouden wij het spul weer verkopen en in een huis gaan wonen. Natuurlijk hebben wij dit ook met de kinderen besproken en die zagen geen problemen.

Tot op heden, na ruim 2 jaar, zien wij nog alleen maar voordelen, vrij in doen en laten, als het niet bevalt vertrekken wij weer en zo rijden wij per jaar ca. 20.000 km en doen wij ca. 100 overnachtingsplaatsen aan dus staan wij gemiddeld 3 a 4 dagen ergens.

Nu hebben wij geen bindingsdrang, in ons werkzame leven zijn wij ca. 10 x verhuisd. Dus steeds als er behangen moest worden gingen wij weer. Dat verhuizen kwam deels door werk anderzijds doordat wij een leuker huis zagen.

Een ander bijkomend voordeel vinden wij dat de kennissenkring uitbreidt terwijl gelet op onze leeftijd die meestal kleiner wordt door natuurlijk verloop.

Daarnaast hebben wij weinig vasten lasten en een zorgen of er is ingebroken in je huis en/of er andere schade is veroorzaakt. Kortom weinig zorgen.

Maar zoals een bekende Amsterdamse filosoof, die ook nog aardig kon voetbalen, zei; “ieder voordeel heeft zijn nadeel” of andersom. Heeft het wonen in een camper heeft ook wel nadelen.

De eerste 5 maanden van het jaar zitten wij meestal in het zuiden, de contacten met de kinderen en kleinkinderen is dus minder, maar de sociale media werkt goed dus compenseert dat wel. Doch gewoon even een knuffel voor hun moeten wij even missen, de rest van het jaar zijn wij kortere periodes weg en dat is goed te doen. Dat is ook de periode dat wij meer aandacht geven aan familie en kennissen.

Aangezien wij meestal in de zon overgoten gebieden zitten leven wij vooral veel buiten, als wij in de wintermaanden even in Nederland zijn kan het soms als lastig ervaren worden dat de camper wat klein is. Zeker bij vorst, regen en wind. Maar het is goed warm te houden.

Wij zitten in een leeftijdsgroep dat er helaas mensen wegvallen, doordat wij toch vaker weg zijn kunnen wij niet altijd aanwezig zijn bij dat afscheid wat wij vervelend vinden.

Een ander probleem kan zijn als een van ons ziek wordt, wat dan? Wij hebben bewust gekozen dat wij allebei in staat zijn de camper te rijden, dus de ander kan altijd zorgen dat ons huis weer in Nederland komt of dicht bij een ziekenhuis kan staan om toch contact te kunnen onderhouden met de patiënt. Let wel dat kan ook gebeuren als je maar een paar maanden weg ben b.v. bij het overwinteren. Als het echt ernstig is dan huren wij een huis in Nederland desnoods even te overbrugging in een vakantiehuisje. Wij komen niet in aanmerking voor de sociale woningbouw dus zal het zoeken zijn in de vrije sector, buiten de randstad zijn er voldoende mogelijkheden.

Ondanks dat wij onze camper goed laten onderhouden kan het gebeuren dat er problemen ontstaan als dit niet direct kunnen worden hersteld ook dan huren wij even iets of gaan tijdelijk in een hotel.

Doordat onze vasten lasten laag zijn, hebben wij altijd een reserve om tijdelijk onderdak te vinden.

Kortom alle problemen die zouden kunnen gebeuren hebben wij ingeschat en daarbij vermoedelijk een passende oplossing.

Ons grootste probleem was de voorbereiding, maar ook dat is opgelost,

Ten eerste het briefadres, daar gaat iedere gemeente anders mee om, gelukkig kon dat wel bij de gemeente Goes, hopelijk houden zij zich aan de afspraken.

Ten tweede Centraal Beheer, daar was is 40 jaar verzekerd, maar wilde nu onze camper niet verzekeren want hij was zwaarder dan 3,5 ton, dus en vrachtauto en dan moest ik een inschrijving hebben van de kamer van koophandel??? Tevens mocht ik niet langer dan 6 maanden reizen. Gelukkig zijn er betere verzekeringen.

De SVB en Pensioenfonds maakte geen enkel bezwaar, ik moet alleen aantonen dat ik in leven ben. Ik krijg daarvoor ieder jaar een brief.

Ook de belastingdienst heeft geen bezwaar als ik ieder jaar maar fors betaal.

 

Share