Ontstaan campers

We zijn op zoek gegaan naar het ontstaan van campers, veel is er niet over te vinden, maar wij vonden onderstaande. Hieruit blijkt dat waarschijnlijk de eerste camper in 1921 op de markt kwam.

Rumpler,

De Rumpler Tropfenwagen  (“Rumpler drop car”, genoemd naar zijn regendruppelvorm) was een auto ontwikkeld door de Oostenrijkse ingenieur Edmund Rumpler . In 1921 toonde hij voor het eerst deze wagen op de autobeurs in Berlijn. Hoewel de auto in die tijd erg geavanceerd was, het was een langwerpige auto met gordijnen voor de zijruiten achter, verwarming en stromend koud en warm water. Voor die tijd was dat heel luxe. Hij verkocht slecht – er werden ongeveer 100 auto’s gebouwd. De verkoop werd gehinderd door kleine problemen bij de start (koeling, besturing), het uiterlijk van het voertuig en de afwezigheid van een bagageruimte. De meeste werden verkocht als taxi’s, waar gemakkelijk instappen en het hoge plafond voordelen waren. De laatste auto’s werden gebouwd in 1925.

Land-yacht

Een andere oude camper is de Land-yacht (Airstream), van de Amerikaanse meneer Pemberton Billings. Deze camper komt ongeveer uit de jaren 20. Meneer Billings beweerde dat het op een mooie boot leek. De eettafel van de camper was boven de motor geplaatst. En verder naar achteren waren twee slaapplaatsen. Vooral in Amerika zag je na 1950 heel veel campers.

Kampeerbus

Ben Pon bedacht in 1947 de Volkswagen T1, welke eind van de vijftiger jaren verder tot compacte camper werd ontwikkeld in samenwerking met Westfalia. Hierna volgde de Westfalia T2 (1968), de T3 1979 en de Westfalia T4 (1988) Vanaf 2003 nam Volkswagen de ontwikkeling volledig in eigen hand. Meer bij  Campercentrum Nederland.

Bijzondere campers.

Een collega van mij ontwikkelde jaren geleden een camper bakfiets zie foto’s. Daanaast zijn er veel bijzondere zie deze pagina.

Deze slideshow vereist JavaScript.

 

 

Share