Onderhoud.

Na de winterstalling of een lange reis moet de camper grondig schoongemaakt worden. Natuurlijk gaan er ook dingen stuk of werken minder.  Maak een als u op reis bent een  lijstje van zaken die na de reis of winterstalling gedaan moeten worden. Denk daarbij zeker aan:

  • Controle van de gasslangen en aansluitingen. Zwarte gasslangen moeten om de 2 jaar vervangen worden, de oranje om de 4 jaar. Handig is om direct ook een GasStop gaszekering aan te sluiten.
  • Is de camper nog waterproof? Bij sommige voertuigen is deze controle vereist om je garantie te behouden en om op tijd één en ander te kunnen repareren.
  • Banden: controleer de profielen (advies minstens 2,5 millimeter, wettelijk 1.6 mm profiel). Ongelijkmatige slijtage duidt op foute afstelling of een verkeerde luchtdruk in de band. Banden ouder dan zes jaar moeten worden nagekeken door een bandenbedrijf of worden vervangen als uw verzekering dat vereist. Zie banden.
  • Elektra
    • Controleer:
      • de verlichting, inclusief de knipper-, rem- en achteruitrijlichten.
      • het controlepaneel, binnenverlichting, accu’s.
  • Rubbers rond deuren en ramen en smeer ze in met talk of een speciaal onderhoudsproduct om ze soepel houden.
  • Sloten en scharnieren smeren.
  • Gasbeveiliging controleren: blaas de gasvlam uit, de gasstroom zou na maximaal een minuut vanzelf moeten stoppen. Dit kan ook met de GasStop gaszekering als u die heeft.
  • Schoorstenen en branders schoonmaken van koelkast en kachel.

Natuurlijk kan iedereen stofzuigen en stof afnemen, daarom bespreken we hier zaken die meer aandacht nodig hebben of die wij handig vonden. Gebruik niet allerlei middelen die soms op fora, zoals facebook, door mensen worden aangeraden. Veel middelen zijn niet geschikt voor de kunststof van de camper en tast soms kitnaden e.d. aan, met kans op lekkage.

De binnenkant van de camper.

De hygiënische reiniger kan gebruikt worden voor alle watervaste oppervlakken binnen in de camper. Wij poetsen er de kastdeurtjes mee, het gasfornuis, de koelkast, het dashboard, de vuile wanden en de vloer. Zelfs de rubbermat in de cabine heb ik ermee schoongemaakt. Dit werkt perfect en niet omdat we het getest hebben, maar omdat het een erg goed product is. Als voorbeeld de deurstijlen, deze had ik al met een ander product schoongemaakt, maar nu opnieuw met de industriële ontvetter.

Koelkast.

Reinig de koelkast en eventuele vriezer van binnen, controleer de sloten en de rubbers. Vervang deze indien nodig. Maak de brander van de koelkast schoon of laat dit doen als u niet zeker weet hoe het moet. Zo nu en dan ook de uitlaat van de koelkast (laten) doorblazen, een verstopte uitlaat geeft nogal eens problemen onderweg.

Keuken.

Maak de laden schoon en kijk alle sluitingen na. RVS kan schoongemaakt worden met hygiënische reiniger, dit ontvet, maakt schoon en geeft weer glans aan RVS materialen. Kijk de gaspitten na en controleer deze op de werking.

Douche ruimte

Vergeet de doucheruimte niet, verwijder daar alle zeep- en kalkaanslag, en geef de spiegel een goede poetsbeurt. Pas op met agressieve schoonmaakmiddelen, in deze ruimte zijn veel kunststof delen die daar niet altijd tegen bestand zijn. De artikelen van Roveq kunt u daar veilig voor gebruiken.

Vliegenhorren.

De vliegenhorren is altijd een lastig probleem, ik gebruik, voor zover ik erbij kan, de stofzuiger (niet op volle kracht). Hiermee haal je het ergste vuil weg. In de deur doe ik gewoon nieuw horrengaas, dat kost niet veel, je bent even van de straat en het is weer netjes. De hor in het dakluik is veel lastiger om goed schoon te krijgen. Zeker omdat ik niet van bovenaf kan zuigen. Met een borsteltje gaat dat een beetje, maar de hor wordt ook vet in de loop der tijd.  Ik heb de hor losgemaakt, maar wel de spanning erop laten zitten. Ik kon toen met een doekje hygiënische reiniger de hor schoonmaken. Een camperraarster mailde horrengaas van het grote dakluik hebben we los gehaald, gaas eruit en in een emmer water met chloor! Hoe wit wil je het hebben!

De thetford casette.

De cassette van het Thetford toilet hebben we natuurlijk onderweg steeds leeggemaakt. Daarnaast spuiten we zo nu en dan gel superontkalker of op het rubber van de cassette als die wit uitslaat, ook het spuitmondje van de toilet spuiten we daarmee regelmatig in. De rubberen afsluiting spuiten we onderweg regelmatig in met siliconenspray. Thuisgekomen spoel in de cassette enkele malen om en vul hem met liquide of Solbio. Beide producten zijn erg geschikt om de cassette van binnen te reinigen. De cassette vullen met water, liter fles liquid erbij of 40 mg Solbio, zo lang mogelijk laten staan. (Af en toe schudden of in de camper tijdens het rijden). Het tast de cassette niet aan, dus mag er zelfs weken in blijven geweldig goed.zitten. Zodra de cassette mooi schoon is de buitenkant afspoelen en de rubbers inspuiten met siliconenspray. Voor een vaste tank geldt hetzelfde, alleen dan meer ontkalker gebruiken.

De buitenkant.

Was de camper grondig, bij voorkeur niet met een hogedrukreiniger, dit geeft kans op lekkage van de kitnaden en het wegspuiten van stickers. Zet de camper minimaal één maal per jaar in de vaste was. Krasjes kunnen weggewerkt worden met krasverwijderaar. Zet de camper daarna goed in de was. Ook de ramen mogen meegedaan worden. Veel mensen gebruiken tegenwoordig ook nano coating.

Kunststofdelen (buitenkant)

Kunststof delen aan de buitenkant, kun je na het wassen prima insmeren met lijnolie, dat geeft een prima resultaat.

Watertanks reinigen.

Zie hiervoor deze pagina van Camperpunt.

 

 

Share