Motorrijtuigenbelasting
Voor een camper moet natuurlijk ook wegenbelasting worden betaald. Maar voor de meeste campers geldt het kwarttarief of het halftarief. Het halftarief geldt bij verhuur.
Eisen aan ombouw en inrichting
Sinds 1 mei 2002 moet uw kampeerauto aan een aantal eisen voldoen als u in aanmerking wilt komen voor het kwarttarief of het halftarief.
De binnenruimte moet een rechthoekig blok kunnen bevatten met een hoogte van minimaal 170 cm over een lengte van minimaal 200 cm en over een breedte van minimaal 90 cm. De binnenruimte is de ruimte achter de bestuurders- en bijrijderszitplaats, waarin de faciliteiten vast moeten zijn aangebracht.
De binnenruimte van uw kampeerauto heeft:
- minimaal 2 vaste zitplaatsen
Dit mogen draaibare zitplaatsen zijn voor de bestuurder en bijrijder. - een tafel
De tafel mag zo bevestigd zijn, dat u die eenvoudig kunt verwijderen. - slaapplaatsen voor minimaal 2 personen
Dit mogen slaapplaatsen zijn die u met de zitplaatsen maakt. Maar niet met de zitplaatsen voor de bestuurder en de bijrijder. De minimale afmetingen van de slaapplaatsen zijn:- bij een tweepersoonsslaapplaats: minimaal 180 cm lang minimaal 110 cm breed
- bij 2 of meer afzonderlijke slaapplaatsen: minimaal 2 slaapplaatsen zijn minimaal 180 cm lang en 60 cm breed
- vaste en afsluitbare opbergfaciliteiten
- een vast keukenblok bestemd voor gebruik in de binnenruimte
Het werkblad is minimaal 60 cm hoog, voorzien van een ingebouwde (uitneembare) watervoorziening met een spoelbak, een kraan en een afvoer. - een vast ingebouwd kooktoestel voor gebruik in de binnenruimte
Dit mag een vaste magnetron zijn die stroom krijgt door een energiebron in de kampeerauto.
Het kwarttarief betekent dat je maar een kwart van de normale wegenbelasting moet betalen. Je moet dit wel aanvragen.
Vrijstelling
Vanaf 1 januari 2014 geldt een vrijstelling voor alle motorrijtuigen die ten minste 40 jaar geleden voor het eerst in gebruik zijn genomen. De datum 1e toelating bepaalt wanneer een motorrijtuig voor het eerst in gebruik is genomen.
Overgangsregeling voor oldtimers vanaf 1 januari 2014
Is uw motorrijtuig voor het eerst in gebruik genomen op 1 januari 1974 of later maar vóór 1 januari 1988? Dan kunt u gebruikmaken van de overgangsregeling. Uw motorrijtuig komt alleen in aanmerking voor de overgangsregeling, als het gaat om een:
- personenauto of bestelauto die uitsluitend bestemd is om op benzine te rijden
- motor
- vrachtauto die u niet bedrijfsmatig gebruikt
- autobus die u niet bedrijfsmatig gebruikt
Let op!
Hebt u een personenauto of bestelauto die niet uitsluitend bestemd is om op benzine te rijden?
Dan komt u niet in aanmerking voor de overgangsregeling. U betaalt vanaf 1 januari 2014 volledig motorrijtuigenbelasting tot uw auto 40 jaar is. Voor een camper die aan de fiscale inrichtingseisen van de belastingdienst voor een kampeerauto voldoet geldt dat men hiervoor in aanmerking komt voor het kwarttarief.
Heeft u een camper op benzine en valt het bouwjaar binnen de termijn die geldt voor de overgangsregeling?
In dat geval heeft u de mogelijkheid om voor de overgangsregeling of voor het bijzonder tarief te kiezen. De overgangsregeling pakt waarschijnlijk voordeliger uit maar heeft de beperking dat er in de wintermaanden niet van de camper gebruik gemaakt kan worden. Ontvangt u een aanslag voor een ander tarief dan kunt bij de belastingdienst een verzoekindienen voor de overgangsregeling oldtimers of het bijzonder tarief voor kampeerauto’s.
Welk tarief betaalt u bij de overgangsregeling voor uw oldtimer?
Het tijdvak waarover u motorrijtuigenbelasting betaalt bij de overgangsregeling is een kalenderjaar. U betaalt een kwart van de motorrijtuigenbelasting die u normaal per kalenderjaar betaalt, maar maximaal € 120. U moet dit bedrag betalen voordat het tijdvak begint. Het tarief op 31 december van het voorafgaande kalenderjaar is bepalend. Als u gebruik maakt van de overgangsregeling mag u uw motorrijtuig niet op de weg gebruiken in de maanden januari, februari en december van hetzelfde tijdvak. Alleen als uw motorrijtuig in die maanden een Apk-keuring moet ondergaan, mag u met het motorrijtuig naar het keuringsstation rijden.