U wilt de maximum massa van uw camper verhogen? Volg dan de volgende stappen.
- Komt de maximum massa na verhogen boven de 3500 kg dan moet u rijbewijs C of C1 (tot 7500kg) bezitten.
- Vraag een verklaring aan bij de fabrikant/importeur waarin staat dat uw voertuig technisch geschikt is, voor het gewicht.
- Vraag een nieuw typeplaatje aan bij de fabrikant/importeur van uw voertuig. Bevestig deze naast het originele typeplaatje in uw voertuig.
- Vraag na bij de fabrikant of een bandenbedrijf of de banden van uw voertuig het hogere gewicht kunnen dragen.
- Maak een keuringsafspraak bij een RDW-keuringsstation Kies bij selecteer uw keuring voor de optie: wijziging(en) aan het voertuig.
- Neem het volgende mee:
– Kentekenbewijs
– Verklaring van de fabrikant
– Uw legitimatiebewijs - De RdW keurt uw voertuig en kijken of het juiste typeplaatje en de juiste banden op de auto zitten.
- De verklaring van de fabrikant nemen ze in en sturen dit ter beoordeling door naar de afdeling Testen nationaal. Dit kan een paar weken kan duren.
- Betaal de kosten bij het keuringsstation. U betaalt ook voor de beoordeling van de Verklaring van de fabrikant.
- Keuring en beoordeling akkoord? Dan sturen zij u binnen 5 werkdagen een nieuw kentekenbewijs. Heeft u nog geen kentekencard? Dan sturen zij u een werkdag later een brief met een volledige tenaamstellingscode. Bewaar de tenaamstellingscode goed.
- Bel uw verzekeringsmaatschappij om het aangepaste gewicht van uw voertuig door te geven.
U mag niet op de openbare weg rijden met een voertuig waarvan het gewicht hoger is, dan op het kentekenbewijs staat!
Wat verandert er onder andere?
- De APK voor campers boven de 3500 kg vallen onder de regels van zware voertuigen. De kosten zijn hoger en de eisen ander.
- Pechservice wordt door veel maatschappijen niet geregeld voor voertuigen boven de 3500 kg
- Voor Kampeerauto’s/ campers geldt dat deze geregistreerd kunnen zijn als personenauto of als bedrijfsauto. Is je camper volgens je kentekenbewijs een personenauto (categorie M1) dan gelden in Nederland de verkeersregels voor personenauto’s, ongeacht je gewicht. Dat betekent dat je op de autosnelweg 130 (nu 100) km per uur mag rijden, ook als je meer dan 3,5 ton weegt. Is je camper volgens je kenteken een bedrijfsauto (categorie N1) dan gaat dat niet op en moet je je houden aan de snelheidsregels voor vrachtverkeer, dus 80 op autosnelwegen.
- De maximumsnelheden in het buitenland zie de landeninformatie van de ANWB.
- De Tolbedragen zijn hoger in diverse landen (Oostenrijk, Zwitserland, Portugal, Polen, Slovenië, Kroatië etc.
- In Frankrijk moet er in Vanaf 1 januari 2021 geldt er in Frankrijk een verplichting om voertuigen zwaarder dan 3500 kg te voorzien van dode hoekstickers.