Drônebeelden, films en foto’s op internet plaatsen.

Je ziet steeds vaker blogs, vlogs, videofilmpjes en foto’s van camperplaatsen en campings op internet verschijnen. Vaak doet men dat met goede bedoelingen, maar is dat allemaal wel toegestaan? Wij krijgen er regelmatig vragen over, dit mede omdat ik gespecialiseerd ben in de privacywetgeving (tientallen jaren adviseur privacywetgeving en functionaris voor de gegevensbescherming bij politie en Openbaar Ministerie). De vragen komen omdat mensen zich ergeren aan drones die over hun camper vliegen en andere beelden die herleidbaar zijn en op internet verschijnen. Het leek ons dan ook goed om hier een nieuwsbrief over te maken.

Maakt iemand foto’s en filmpjes voor zichzelf? Bijvoorbeeld als bezoeker van een camperplaats? Dan geldt de privacywetgeving niet. Er is namelijk een uitzondering voor persoonlijk of huishoudelijk gebruik. De voorwaarde hierbij is dat deze persoon de foto’s en filmpjes privé houdt of hooguit in een zeer beperkte kring deelt, maar zeker niet op facebook en andere sociaal media plaatst. Natuurlijk moet men bij het gebruik van een drone zich ook aan de regelgeving voor drones houden. Vliegen over een camping of camperplaats zal niet toegestaan zijn, het is geen openbare plaats en men vliegt boven personen, dus een vlucht met minimaal gemiddeld risico. (Dus de eigenaar van de drone (exploitant) moet zich registreren door een exploitantnummer aan te vragen bij de RDW, daarnaast

  • de piloot minimaal een vaardigheidsbewijs hebben;
  • de exploitant vooraf een risicoanalyse uitvoeren;
  • de exploitant een vluchtvergunning van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) hebben.

Indien opnames worden gemaakt die herleidbaar zijn naar personen, zoals gezichten, kentekens of andere gegevens en vervolgens deze opnames zonder toestemming worden geopenbaard, bijvoorbeeld gepubliceerd op internet, kan het portretrecht van de betrokkene in het spel zijn. Het portretrecht is van toepassing als iemands identiteit uit een portretafbeelding naar voren komt (…). Meestal gaat het daarbij om het gezicht van een persoon, maar ook aan iemands houding, kenteken van een voertuig of andere kenmerken van de persoon of zijn voertuig kan onder omstandigheden een persoon worden herkend. (Herleidbaar zijn, op welke wijze dan ook is voldoende). Wil je deze dingen legaal doen, dan moet je je aan een aantal bepalingen houden, de af te wegen zaken vind je op de website van Arnold Engelfriet. Ook zul je de privacy moeten regelen, zoals hoe mensen gebruik van hun rechten kunnen maken.

Bij inbreuk op jouw privacy- of portretrecht kun je een schadevergoeding eisen. Dit kun je doen als jouw afbeelding al gepubliceerd is en je van mening bent dat jouw belangen zijn geschonden. De hoogte van de schadevergoeding zal vaak door de rechter worden vastgesteld.

 

 

Share

Vergelijkbare berichten