Internet algemeen

Mogelijke aansluitingen

Thuis heb je internet vanaf een aansluiting van buitenaf via kabel of via WiFi

Via kabel is de goedkoopste en eenvoudigste.
Een kabel met ethernet plug aan beide zijden die zowel in de aansluiting box wordt gestoken als in de PC.

Alternatief voor lange kabels.

4-internet via electricity network

Als je geen WiFi wilt en toch alle ruimten wilt voorzien van internet via kabel, kun je gebruik maken van internet over je elektriciteitsnet. Via je handelaar of op amazon koop je dan deze units.

 

Via router is de meest praktische en elegante omdat je dan eveneens geen kabels door je huis hebt liggen. Echter, voor sommige mensen is die oplossing minder geschikt i.v.m gevoeligheid voor elektro smog. Houdt de router buiten bereik van kleine kinderen. Op de Franse scholen is WiFi voor kinderen beneden de 3 jaar verboden en zijn de scholen verplicht om de WiFi uit te schakelen als dit niet direct voor het onderwijs van belang is. Hetzelfde geldt overigens ook voor mobiele telefoons.

Een router ksitecom_wl183_wireless_network_300n_routeran met en zonder WiFi gebruikt worden. M.b.v een externe schakelaar (of intern via de settings), kan de WiFi aan of uitgeschakeld worden.
Zonder WiFi kunnen er meerdere kabels aangesloten worden naar meerdere apparaten. Dit heeft consequenties voor apparaten die niet voorzien zijn van een ethernet kabel aansluiting, zoals telefoons, tablets en meerdere type laptops. Wil je het netwerk uitbreiden, dan kun je aan het einde van een kabel altijd weer opnieuw een router plaatsen.

router schema

 

Hierbij kun je zowel kabel verbinding maken als WiFi. Iedere mix en uitbreiding, met opnieuw routers, is mogelijk.

 

Via het mobiele telefoon net wordt ook Internet  aangeboden. Het vereist een apparaat en een telefoonnummer. Het maakt niet uit of het telefoonnummer vooraf betaald (prepaid) is of via een kontract met een aanbieder (provider) loopt.

KPN-Dongel-300x220

 

Dat apparaat kan van alles heten: dongle, internet stick, usb-internet etc. Allemaal goede woorden, alhoewel het woord dongle ook voor andere toepassingen gebruikt wordt. Als je bijv. een draadloze muis hebt, dan is het apparaatje dat je in de pc steekt ook een dongle.

Let op: alle internet kost geld. Afhankelijk van waar je bent, Nederland of buitenland en de gekozen oplossing, kan dat veel of weinig zijn. Tevens is het natuurlijk sterk afhankelijk van je surf gewoonte. Het is een goed idee om dat een keer te meten, zodat je vooraf gewaarschuwd bent. Kijk hier voor diverse programma’s die je daarbij kunnen helpen.

Internet in je camper of boot

Via mobile data netwerk direct

Een eenvoudige oplossing is om een tablet te hebben met plaats voor een sim kaart. Dan ontvang je internet data, via je telefoon, direct op je tablet.
Of je gebruikt gewoon je mobiele telefoon om te surfen. 

Via tethering

Als je het schermpje, van je telefoon, te klein vindt en liever je pc gebruikt, dan kun je volstaan met tethering oftewel, je maakt een kleine WiFi hotspot van je telefoon en met je pc log je daarop in.

Je doet dat als volgt op de telefoon (in dit geval Samsung Galaxy S2):

S2-5Nadat je hier bent aangekomen kun je naar de pc gaan en dan zal je het netwerk al zien.

De volgende stappen spelen zich af op de pc en zijn bedoeld om op het netwerk binnen te komen.

 

 

 

 

S2-6

 

 

Indien je de naam en het wachtwoord van je WiFi hotspot wilt veranderen, klik je op configureer en dan heb je op het volgende scherm de mogelijkheid daartoe.

 

 

 

 

wif-1Dit zijn de draadloze netwerken, de WiFi. Je ziet hier het netwerk tussen de anderen staan.

Klik er op ……

 

 

wif-2Het netwerk wordt gemarkeerd en je kunt klikken op ‘Verbinding maken’.

 

Wif-3Hierna kun je het wachtwoord, dat je op de telefoon hebt gekregen, invoeren en de verbinding zal gemaakt worden.

 

 

 

 

Wif-4

Je bent nu op het WiFi netwerk van je telefoon. Let op: alles wat je vanaf nu surft op je PC betekent kosten op je telefoonrekening, behalve de eerste xxGb die standaard in je pakket zitten.

 

Een paar opmerkingen:

  • wanneer een pc eenmaal 1 keer aangesloten is geweest is de procedure de volgende keer aanzienlijk eenvoudiger
  • dit is typisch een perfecte oplossing als je op Schiphol zit of zo en geen zin hebt om duur WiFi te betalen, je hebt immers je telefoon bij je
  • vergeet niet de tethering weer uit te zetten, het zenden van het signaal kost natuurlijk stroom van de batterij 😉

Internet via WiFi

Ergens vandaan wordt het internet signaal uitgezonden. Dat kan variëren van een router met versterkte antenne op de camping, tot een hotspot bij een tankstation of een buurman die een sterke router heeft staan…..

Algemeen is de WiFi van een huis-tuin-keuken router te gebruiken tot op 100m, indien de omstandigheden dat toelaten. Meestal zitten er muren tussen met allerhande materiaal waardoor zelfs in huis al een aparte oplossing nodig is om boven ook WiFi te hebben.

In principe kun je door de straten rijden met je laptop open (of een meet app op je telefoon) en constateren of er open WiFi is of niet.

Als dat er niet lijkt te zijn of te zwak, kun je met een goede antenne dat signaal toch binnenhalen. Eventueel zelfs tot op 2km (las ergens zelfs tot 3km).

In Nederland is het gebruikelijk dat internet via de straat en een kabel binnenkomt. In Spanje en andere landen waar veel bergen zijn en de infrastructuur lastiger is, is het heel normaal dat internet via een antenne binnenkomt.

40-antenneDe provider stuurt dan een krachtig signaal uit op een andere frequentie dan de normale WiFi frequentie. De electronica in de antenne zorgt er dan voor dat het signaal aangepast wordt. Je kunt de stekker van de antenne kabel direct in de pc steken en voilá, je hebt internet. Alternatief is om de stekker in een router te stoppen en dan WiFi en / of kabel te hebben om internet verder te brengen.

 

Dit zijn gerichte antennes en die ontvangen maar vanuit 1 richting. In zo’n geval moet deze dan ook goed gericht staan om geen kwaliteit te verliezen.

41-Omnidirectional-Antenna-Wifi

 

Op een camper is er een omni-directional antenne nodig. Je weet immers niet altijd waar het signaal vandaan komt en al weet je dat, je wilt niet teveel moeten klooien om het signaal binnen te krijgen.

 

 

42-SET_TUBE-U_AOA-2408M-250x250De antenne die je koopt zit altijd verbonden met een rond apparaat. Dit dient er voor om de elektriciteit en de zend en ontvangst zaken te regelen voor de antenne.

In hoeverre je er bevestigingsmaterialen bij koopt is waarschijnlijk afhankelijk van de leverancier en de prijs. 

Dit voorbeeld is van 2com.nl, het Alfa Netwerk

Er zijn 2 soorten in deze antennes, met type aanduiding U en H.

45-tube u antenne

 

De U versie heeft een USB aansluiting aan het einde van de antenne kabel. Deze wordt in een USB-poort van de PC gestoken. Eventueel wordt er een router gebruikt, waarna er WiFi in de camper is.

 

44-Alfa Network Tube-2H_1-500x500De H versie heeft een ethernet stekker aan het einde. Ook deze kan direct in de PC gestoken worden. Echter ook hier is natuurlijk een router een makkelijke manier om meerdere apparaten te bedienen (PC, telefoon, tablet etc.). Bij deze antenne is het signaal identiek aan het signaal thuis. Daarom kun je ook heel eenvoudig de router van thuis meenemen.

 

Beide antennes geven goede resultaten, alhoewel de H versie, zie de tests van Martin, de voorkeur hebben. Dit document beoogt alleen een verklaring te zijn, geen aanbeveling van apparatuur. Ook al vanwege het feit dat alle apparatuur constant aan wijzigingen onderhevig is. Het meest eenvoudige is om contact op te nemen met een bedrijf zoals 2com.nl, die deze apparatuur verkoopt en zeer welwillend was om telefonisch ondersteuning te geven voor de info in dit document.

47-6dbi-gainAlgemeen kan gesteld worden dat voor de waarden van de dBi en mW de hogere waarde een betere verbinding kán geven. Of dit ook werkelijk zo is, is afhankelijk van gebouwen en begroeiing, die zich tussen de hotspot en de eigen antenne bevindt. Tevens ben je natuurlijk afhankelijk van de sterkte van de zender van de hotspot. Let op, hogere waarden mW betekenen ook dat er een grotere aanslag op de batterij geleverd wordt.

46-speedAls je de gekochte antenne thuis test, zul je een gehalveerde snelheid meten t.o.v je thuisnetwerk. De reden is, dat het apparaat in de antenne, dat de verbinding maakt, 2 taken heeft: zenden en ontvangen. Immers jouw antenne staat constant in verbinding met de hotspot. Door de dubbele taak, is de helft van de tijd in beslag genomen voor het zenden náár de hotspot en daardoor is de gemeten snelheid de helft.

De eind conclusie mag zijn:

  • Je kunt iedere antenne gebruiken.
  • Je kunt die direct in de pc steken.
  • Je kunt ook een router gebruiken, zodat anderen kunnen profiteren van je WiFi. In plaats van een router kun je ook je pc tot hotspot maken.
  • Zonder antenne kun je ook van je telefoon tot hotspot maken.

Handige programma’s

50-WiFi Free

Naam: WiFi Free

Waar: Google Play

Functie: Vind hotspots, zowel met als zonder wachtwoord, in de omgeving of bij een opgegeven adres.

 

51-mHotspotNaam: mHotspot

Waar: mhotspot.com

Functie: Maakt van je laptop een hotspot, zodat andere apparaten daarop in kunnen loggen. Werkt zeer eenvoudig.

Voordeel: M.b.v deze software kun je een router uitsparen.

Nadeel: Je batterij wordt iets zwaarder belast en de pc moet aan staan.

 

Indien er andere slimme oplossingen of programma’s gevonden worden voor het gebruik van internet in de camper horen we dat graag, zodat dit document steeds verbeterd kan worden.

 Met dank aan Hans van Camper die dit document heeft samengesteld.

Share