Camper / caravan importeren

 

Op de website van de  RdW staat dit uitvoerig beschreven.

Bedenk dat je met een Nederlands eéndagskenteken niet in het buitenland  mag rijden.  U kunt vaak in het buitenland een tijdelijk kenteken aanvragen voor Duitsland  bij het Strassenverkehrsamt. Dit is inclusief verzekering en belasting voor het aantal dagen dat je het nodig hebt. 

Rijdt u met het voertuig voorzien van de buitenlandse kentekenplaten en het geldige buitenlandse kentekenbewijs naar de RDW? Dan moet u er rekening mee houden dat de RDW wettelijk verplicht is om het buitenlandse kentekenbewijs in te nemen. U mag dan nadat u bij de RDW bent geweest, niet meer met het voertuig op de openbare weg rijden, omdat u niet meer in het bezit bent van een geldig kentekenen bewijs. In dit geval kunt u een gratis eendagskenteken aanvragen bij de RDW. Dit eendagskenteken is alleen geldig op de dag van de keuring.

Stappenplan

Het importeren van een camper naar Nederland kan enige stappen met zich meebrengen. Hier zijn de algemene stappen die je zou moeten volgen:

  1. Controleer de regelgeving en belastingen: Voordat je begint, is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de geldende regels en belastingen voor het importeren van voertuigen naar Nederland. Dit omvat onder andere de BPM (Belasting van Personenauto’s en Motorrijwielen).
  2. Voertuigdocumentatie controleren: Zorg ervoor dat je alle benodigde documenten van het voertuig hebt, zoals het registratiebewijs, technische specificaties, factuur van aankoop, en een certificaat van overeenstemming (indien van toepassing).
  3. BPM-aangifte doen: De BPM is de belasting die je moet betalen bij het importeren van een voertuig naar Nederland. Je moet BPM-aangifte doen en deze belasting betalen voordat je het voertuig registreert bij de RDW (Rijksdienst voor het Wegverkeer).
  4. Keuring bij de RDW: Na het betalen van de BPM moet het voertuig worden gekeurd door de RDW. Deze keuring is bedoeld om de technische staat van het voertuig te controleren en te bevestigen dat het voldoet aan de Nederlandse voertuigveiligheids- en milieueisen.
  5. Belastingen en verzekering: Zodra de RDW-keuring is voltooid en het voertuig is goedgekeurd, moet je wegenbelasting betalen en een verzekering afsluiten voordat je legaal met de camper op de Nederlandse wegen mag rijden.
  6. Kentekenplaten en registratie: Na goedkeuring van de RDW en nadat alle belastingen zijn betaald, ontvang je een Nederlands kentekenbewijs en kentekenplaten voor je voertuig.
  7. Onderhoud en aanpassingen: Mogelijk moet je enkele aanpassingen aan het voertuig doen om te voldoen aan de Nederlandse voorschriften, zoals verlichting, snelheidsmeter in kilometers, etc.

Het importeren van een voertuig kan complex zijn en vereist vaak gedetailleerde kennis van de regelgeving. Het kan handig zijn om een specialist te raadplegen of een erkend bedrijf dat gespecialiseerd is in voertuigimport voor begeleiding bij dit proces.

Share