Aanhangwagen achter de camper.

Omdat wij een kleine camper hebben, 6 meter en beiden minder goed lopen, hadden we een motordrager waar we een motorscooter Honda 150 PS (149 kg) op meenamen. Met alles erop en eraan was het totaal gewicht om en nabij de 3500 kg.

Omdat we ook graag een opvouwbare scootmobiel en een opvouwbare vouwfiets (Lacros Ambling) wilden meenemen, zouden we boven de 3500 kg komen en dat willen we om meerdere redenen niet. De belangrijkste is wel de veiligheid voor ons zelf en mede weggebruikers.

We hebben daarom besloten om een aanhangwagen te kopen. Wij hebben de aanhangwagen gekocht bij Pak aanhangwagens in Schore. In de aanhangwagen kunnen de motorscooter, de scootmobiel, en veel andere zaken in meenemen, waar we nu geen ruimte voor hebben. Met de aanhangwagen hebben nu een prachtige opbergruimte, waar geen camper garage tegen op kan.

Wij kozen voor een betrouwbaar aanhangwagenbedrijf (Pak aanhangwagens in Schore). Hier werden wij uitvoerig voorgelicht. De verkoper hielp ons bij het maken van de juiste keuze. Er is nogal wat verschil in aanhangwagens en de kwaliteit ervan. Denk hierbij aan de wanddikte, onderstel, assen, banden etc. ). Onze keus is gevallen op een Easyline gesloten aanhanger 225 x 125 x 150cm met een eigen gewicht van 259 kg en een maximum gewicht van 750kg, zodat we 491 kg mogen laden.

Door de aanhangwagen hebben we meer ruimte in de camper en meer druk op de voorwielen van de camper door de gewichtsvermindering op de achteras, waar we een motordrager met een motorscooter op hadden. We hadden om de druk goed te houden al hulpluchtvering laten plaatsen die ook nu nog steeds handig is.

Regelgeving aanhangwagens tot 750 kg.

Voor aanhangers onder de 750 kg is geen kentekenbewijs nodig. Op de aanhangwagen komt het kenteken van het trekkende voertuig met een witte kentekenplaat. Als ‘document van eigendom’ is een originele (eerste) aankoopnota nodig, een invoerverklaring van de importeur of een aanhanger identiteitsbewijs. Een aanhangwagen tot 750 kg mag altijd met een rijbewijs B worden getrokken.

Tips om de aanhangwagen goed te beladen.

  • Verdeel de lading gelijkmatig.
  • Plaats zware lading zoveel mogelijk in het midden.
  • Let op de kogeldruk, die moet tussen 45 en 75 kg liggen.
  • Zet de lading goed vast met deugdelijke spanbanden of touw.
  • Houdt u altijd aan het maximale laadvermogen (en blijf daar liefst iets onder).
  • Controleer geregeld de bandenspanning van de aanhanger en de auto.

Het trekgewicht op het kentekenbewijs of het ontbreken daarvan, zie de RdW.

Meer over de regelgeving van aanhangwagens leest u hier!

Pak Aanhangwagens heeft naast open- en gesloten aanhangwagens ook auto- en motortrailers voor achter de camper.

Soms zie je movers onder aanhangwagens omdat je hem toch zo nu en dan ergens moet afkoppelen en bij vertrek weer aankoppelen. Je hebt dan naast twee movers ook een accu nodig. Wij hebben een liertje op de aanhangwagen gemonteerd en lieren hem als het zwaar gaat zo naar de camper. Afkoppelen is bijna nooit een probleem. Het bevalt ons goed. Ook hebben we stopcontacten en een buitenaansluiting gemaakt om de scootmobiel en de elektrische vouwfiets op te laten.

Zit er op de aanhangwagen een witte kentekenplaat of geen kentekenplaat zonder landcode dan is een NL sticker verplicht.

 

Share